ZAGORSKA POLICIJA:

Broj prometnih nesreća veći za 27,6 posto, najčešći uzrok je brzina, a najkritičniji dan subota

Objavljeno: 24.03.2017. zagorjeinternational

U siječnju i veljači ove godine, policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske obavili su očevid kod 111 prometnih nesreća. Gledano u odnosu na isto razdoblje prošle godine, to je povećanje za 27,6 posto. Srećom, nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama, ali u 31 nesreći pet osoba je teže ozlijeđeno, a 39 lakše. U 80 nesreća nastala je samo materijalna šteta. Raduje smanjenje broja prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, ali je zato u odnosu na prošlu godinu broj prometnih nesreća s ozlijeđenima veći za 6,9 posto, a broj nesreća s materijalnom štetom veći za 45,5 posto. Teže ozlijeđenih osoba manje je za 28,6 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 18,2 posto. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše ih je životne dobi od 20 do 40 godina, ukupno 129.

Sudjelovalo 258 osoba

Najčešći uzrok prometnih nesreća i dalje je brzina. Od ukupnog broja nesreća, njih 36 ili 32,4 posto izazvano je neprilagođenom ili neprimjerenom brzinom uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste, u 28 slučaja. Najkritičniji dan prema broju nesreća je subota, kada su obavljena 22 očevida, a najsigurnija je srijeda, s 11 obavljenih očevida. Najkritičnije doba dana je razdoblje između 15 i 16 sati, kada je obavljeno devet očevida na prometnim nesrećama. Nasuprot tome, u razdoblju između dva i tri sata policija nije izlazila na očevide zbog prometnih nesreća.
Ukupno je u prometnim nesrećama sudjelovalo 258 osoba. Njih 26, odnosno 10,1 posto, bilo je pod utjecajem alkohola. Smanjenje je to u odnosu na isto razdoblje lani, kad je pod utjecajem alkohola bilo 12 posto sudionika prometnih nesreća. Ukupni broj sudionika prometnih nesreća povećan je u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine za 83 osobe, odnosno za 47,4 posto.

2058 prekršaja

Tijekom provođenja redovitih zadaća i akcija u prometu, policijski službenici PU krapinsko – zagorske evidentirali su 2058 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najveći broj prekršaja odnosi se na brzinu – 489 prekršaja, što je 23,8 posto od ukupnog broja prekršaja. Evidentirano je i 200 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 80 prekršaja zbog upravljanja neregistriranim vozilom. Treba izdvojiti i 29 prekršaja zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 24 prekršaja zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 23 prekršaja zbog upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i osam prekršaja zbog odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba