“ZAGORSKA RUŽA” U DESINIĆU

Vinagorski učenici snimit će radijsku emisiju, kako bi promovirali legendu o Veroniki Desinićkoj

Objavljeno: 23.03.2017. zagorjeinternational

U desinićkoj općinskoj vijećnici predstavljen je projekt “Zagorska ruža”, rezultat zajedničkog rada učenika Područne škola Vinagora i njihove učiteljice Božice Mandić te zaposlenika Dvora Veliki Tabor. Riječ je o projektu izrađenom u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, koji učenicima nastoji omogućiti praktično stjecanje građanske kompetencije i ostalih kompetencija za cjeloživotno učenje.

Tri teme

Motiv i inspiracija u stvaranju i realizaciji ovog projekta proizašli su iz spoznaje o skromnom poznavanju i shvaćanju značaja Dvora Velikog Tabora i legende o Veroniki Desinićkoj. Naime, istraživanje koje je prethodilo projektu pokazalo je da učenici ne znaju tko je bila Veronika Desinićka, ni detalje o samoj legendi te njenom značaju za sam kraj, zavičaj i domovinu. Kako bi se na najbolji način pristupilo rješavanju uočenog problema, učenici su odlučili da je najbolje putem “starog medija” – radija, senzibilizirati lokalnu zajednicu za važnost očuvanja i njegovanja nematerijalne kulturne baštine i zavičajnog identiteta. Radijska emisija koju su osmislili učenici zajedno sa svojom učiteljicom, imat će tri teme. Kroz njih će se obraditi razlika između usmene predaje i legende, gdje će ujedno učenici kajkavskim izričajem dramatizirati legendu, zatim će se govoriti o ulozi Veronike kao žene, coprnice i tragičarke, a na kraju će se obraditi tema brendiranja kao marketinškog putokaza tvrtke na globalnom tržištu. U obradi navedenih tema pomoći će im profesorica Instituta za etnologiju i folkloristiku Ljiljana Marks, etnologinja i muzejska pedagoginja u Dvoru Veliki Tabor Kristina Pavlović te poznati zagorski poduzetnik, ujedno osnivač Mini mljekare Veronika d.o.o., Mladen Šurbek.

Svijest lokalne zajednice

Suradnjom škole, društvenih, kulturnih i političkih institucija, nastojat će se razviti vještine timskog rada, prezentacijskih sposobnosti, snalažljivosti, kreativnosti te sposobnosti neovisnog i kritičkog promišljanja kod učenika. Uz navedeno, osnažit će se svijest lokalne zajednice o važnosti legende i Dvora za njihov kraj. Projekt se planira predstaviti na Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja, zatim putem navedene radijske emisije, koja se planira snimiti u travnju ove godine, a u listopadu će biti predstavljena i na simpoziju u Celju, pod nazivom “Civilna družba in šolski sistem”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba