ISTRAŽIVANJE RTL-a

Prosječna bruto plaća zaposlenika u zabočkoj gradskoj upravi od 12.327 kuna je osma najveća u Hrvatskoj

Objavljeno: 23.03.2017. zagorjeinternational

Uoči lokalnih izbora, RTL je u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr objavio plaće hrvatskih gradonačelnika te koliko gradske uprave troše na svoje zaposlenike i kolika im je prosječna bruto plaća. Naime, prema najavama vladajućih u HDZ-u i MOST-u, planira se reforma javne uprave, prema kojoj bi u cijeloj Hrvatskoj činovnici za iste poslove trebali primati iste plaće. Danas one jako variraju, a mi smo s popisa izdvojili zagorske gradove.

Saborska mirovina

Tako u zabočkoj gradskoj upravi zaposlenici imaju prosječnu bruto plaću od 12.327 kuna, što je osmi najveći prosjek u Hrvatskoj. Istovremeno, gradonačelnik Ivan Hanžek je volonter, budući da prima saborsku mirovinu. Ukupno se u tom gradu za plaće zaposlenih izdvaja nešto više od 2,5 milijuna kuna godišnje. Sljedeći zagorski grad na popisu također ima gradonačelnika volontera, aktualnog saborskog zastupnika Marka Vešligaja, a u Pregradi je prosječna bruto plaća zaposlenika u gradskoj upravi 9637 kuna. Ukupno se za plaće izdvaja oko milijun kuna godišnje.U Oroslavju je plaća zaposlenika 8649 kuna bruto, a gradonačelnik Ivan Tuđa prima plaću od 11.524,30 kuna. Svi zajedno porezne obveznike koštaju nešto više od 1,2 milijuna kuna godišnje.
U Gradu Krapini godišnje se za zaposlene izdvaja 2,7 milijuna kuna, prosječna bruto plaća im je 8347 kuna, dok gradonačelnik Zoran Gregurović prima plaću od 15.209,95 kuna neto. Sljedeća je Donja Stubica, čiji gradonačelnik Juraj Srebačić ima plaću od 10.821,94 kune neto, dok je prosječna bruto plaća zaposlenika 6747 kuna, a ukupno se za plaće izdvaja gotovo 1,4 milijuna kuna godišnje.

Peta najmanja plaća RH

Odmah iza Stubice je Zlatar, s prosječnom bruto plaćom zaposlenika od 6704 kune, koji ukupno koštaju oko milijun kuna godišnje, dok je gradonačelnik Stanko Majdak volonter. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek pak ima petu najmanju plaću u Hrvatskoj od gradonačelnika profesionalaca, i ona iznosi 8897,88 kuna, dok je prosječna plaća zaposlenika u gradskoj upravi 5882 kune. U tom se gradu, što se Zagorja tiče, najmanje izdvaja i za plaće, 917.660 kuna godišnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba