Novi terminal Zračne luke

Ovo su nova “vrata Hrvatske”

Objavljeno: 21.03.2017. Alen Brodar

Impresivno zdanje, novi terminal Zračne luke Dr. Franjo Tuđman, nakon tri godine gradnje, spreman je za otvorenje.
– Bio je to velik izazov, radi se o fantastičnom projektu, no sve je obavljeno u roku i krajem mjeseca očekuju se prvi putnici – rekao je predsjednik Uprave MZLZ-s Jacques Feron.
I uistinu, sve je spremno za današnje otvorenje. Dapače, prvi putnici, iako terminal još nije službeno otvoren, već slijeću na njega, pa smo i sami, kada smo bili na aerodromu u petak, dočekali putnike iz Amsterdama koji su sletjeli upravo na novi terminal.

Prvi let za Dubrovnik

Impresivno zdanje vrijedno je više od 300 milijuna eura, na njemu će raditi 400 zaposlenika, a sav će promet na njega u Zračnoj luci F. Tuđman biti prebačen u ponoć, 28. ožujka, dakle sljedećeg utorka. U međuvremenu, najavljeno je, će biti još nekoliko testnih slijetanja i polijetanja s novog terminala. Prvi službeni let s novog terminala bit će za Dubrovnik, 28. ožujka nešto prije šest sati ujutro.
Inače, novi terminal ima osam aviomostova, šest za međunarodni i dva za domaći promet, a putnici će se moći prijavljivati za let na ukupno 30 šaltera. Sigurnost će na aerodromu bit će najvišem nivou, prolazit će se kroz sigurnosni pregled na čak devet punktova, a izgrađena su i 23 šaltera za pregled putovnica.
Na novom terminalu bit će i trostruko veći Duty free shop u odnosu na onaj u starom terminalu te ukupno 11 ugostiteljskih objekata.

Nove aviokompanije

Terminal je projektiran za kapacitet od osam milijuna putnika, što je gotovo tri puta više nego što ih je bilo lani na starom terminalu. U MZLZ-u očekuju da će u naredne tri godine doći do 3,5 milijuna, a u sljedećih pet godina do pet milijuna putnika.
Za ovu godinu najavljen je dolazak i novih aviokompanija u Zagreb kao što su Monarch i Emirates, dok postojeće aviokompanije povećavaju broj letova i sezonu letenja, najavili su u ZL Franjo Tuđman. Inače, sada oko 50 posto prometa u zagrebačkoj zračnoj luci čini Croatia Airlines, koji je također najavio četiri nova leta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba