Večer obrtnika u Stubičkim T.

Zaustavljen drastičan pad broja obrta, a obrtnici vape za školovanim radnicima

Objavljeno: 20.03.2017. zagorjeinternational

Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica i Oroslavje te općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, organiziralo je treću Večer obrtnika, koja je održana u Hotelu “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama. Okupili su se brojni obrtnici i njihovi gosti, kojima je dobrodošlicu zaželio predsjednik Udruženja Nenad Kučiš. On je istaknuo zadovoljstvo zbog brojnih aktivnosti u prošloj godini te apelirao na goste iz Obrtničke komore i Županije da se Udruženju pomogne u sanaciji krova na Domu obrtnika u Donjoj Stubici. U razgovoru s novinarima istaknuo je zadovoljstvo što je drastičan pad broja obrtnika zaustavljen te je u odnosu na godinu prije, na stubičkom području samo četiri obrta manje. Dobro se gospodarilo i financijskim sredstvima, pa je Udruženje na kraju godine imalo plus na računu veći od 160 tisuća kuna.

Deficitarna zanimanja

Nazočne su pozdravili i v.d. načelnika Stubičkih Toplica Ivan Hren te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Župan je istaknuo kako je u tijeku prezentacija obrtničkih zanimanja po školama te najavio kako će sva djeca koja upisuju deficitarna zanimanja, dobiti županijsku stipendiju. Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško istaknuo je da je zagorsko obrtništvo u boljoj situaciji nego prošlih godina. Državni tajnik u Ministarstvu poduzetništva i obrta Mario Antonić rekao je kako Ministarstvo dobro surađuje s Obrtničkom komorom. Dodao je kako hrvatsko gospodarstvo za par godina vidi u sredini ljestvice Europske unije, ali za to treba dosta preduvjeta, prije svega efikasnija javna uprava. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je posebno tri problema. Prvi je Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, drugi je obrazovanje, jer nemamo kvalitetnu radnu snagu, i treći je zaštita obrtničkih radionica – točno razgraničavanje osobnog i poslovnog vlasništva.

Priznanja za obrtnike

Župan Željko Kolar darovao je monografiju predsjedniku Udruženja Nenadu Kučišu, u zahvalu za dobru dosadašnju suradnju. Bila je ovo prigoda da se obrtnicima uruče i nagrade. Priznanje za 20 godina uspješnog vođenja obrta dobili su Damir Berša iz Oroslavja te Branka i Željko Horvatinčić iz Gornje Stubice. Priznanje za 30 godina uspješnog rada dobili su Sonja Haramustek iz Gornje Stubice i Mario Moštak iz Donje Stubice, dok je priznanje za 35 godina rada dobila Valentina Pavalić iz Donje Stubice. Udruženje obrtnika Stubica dodijelilo je plaketu Udruženju obrtnika Sisak za izniman doprinos stvaranju, razvoju i očuvanju ugleda Udruženja, koju je primila predsjednica sisačkog Udruženja Ivanka Čačić. Također je za dugogodišnji izniman doprinos i pomoć razvoju ugleda Udruženja povelju primila Sanja Lež, vlasnica frizerskog obrta iz Donje Stubice. Predstavljeni su i mladi inovatori Lana i Fran Carek, nakon čega je uslijedila večera uz glazbu, ples i druženje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba