TRUD I TRADICIJA ISPALI DELICIJA

Pobjednica 11. “Babičinih kolača“ je Zdenkica Ljubić iz Oroslavja – žiri osvojila tortom od cijelih jabuka

Objavljeno: 18.03.2017. Jelena Jazbec

Svojom tortom od cijelih jabuka Zdenkica Ljubić iz Oroslavja osvojila je članove stručne komisije i u jakoj konkurenciji pobijedila na 11. manifestaciji “Babičini kolači“, održanoj u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici.

– Vjerovali ili ne, ovo mi je prvi puta da sudjelujem na ovoj manifestaciji. Prije deset godina natjecala sam se za najuzorniju ženu u Oroslavju. Za prijavu na “Babičine kolače“ nagovorile su me kolegice – otkrila nam je najbabica Zdenkica, otkrivši i recept za kolač koji je oduševio žiri.

Star 100 godina

– Radi se o kolaču koji je star više od 100 godina. Nije baš jednostavan. Ogule se jabuke i napune orasima, pomiješanima s malo mlijeka cimeta. Kalup napravimo tako da ga namažemo margarinom, nasipamo pola centimetra šećera, posložimo jabuke i stavimo peći. Kada se šećer karamelizira, izvadimo van, napravimo biskvit od pet najobičnijih jaja, stavimo pet žlica šećera, pet žlica brašna, pet žlica vode, malo praška za pecivo, zalijemo jabuke i orahe, i stavimo peći. Kada je biskvit pečen, torta je gotova. Poanta je u tome da se to odmah okrene, jer donji dio je glavni dio i on mora biti karamelizirani šećer, a moraju se vidjeti i orasi i jabuke. Taj kolač pripremao se u mojoj obitelji, znala ga je pripremati i moja svekrva, a recept sam našla u knjizi koju mi je posudila kolegica i rekla sam prije odlaska na “Babičine kolače“ – taj i nijedan drugi. Moj me instinkt nije prevario – smije se baka Zdenkica.

Treće mjesto osvojila je Sanja Čačko iz Hrašćine, pečeno – kuhanim kolačem na špagi, a drugo mjesto Olga Hršak iz Petrovskog, tortom od oraha, na temelju odluke stručne komisije u sastavu: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza,a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva “Majsecov mlin” i predsjednik kuharskog saveza KZŽ.

– Mi kuhari volimo reći: “Trud i tradicija ispadnu delicija”. A danas je ovdje bilo jako puno delicija – rekao je Čukelj, istaknuvši kako je bilo izrazito teško između 37 vrhunskih sudionica iz svih dijelova Zagorja, odabrati pobjednicu.

Autohtono zagorsko

Osim u kategoriji pripreme kolača, bake su se natjecale i u kategoriji autohtono zagorsko. Ona se odnosi na ocjenjivanje narodne nošnje i izgleda izložbenog prostora, koji u potpunosti mora biti uređen u autohtonom zagorskom stilu. Pobjedu u toj kategoriji odnijela je Marija Baričević.

Manifestacija je sve prepoznatljivija i izvan granica Zagorja, pa tako postoji interes baka iz drugih dijelova Hrvatske koje bi željele pokazati svoje umijeće pripreme tradicionalnih slastica, međutim, pravila su stroga. Sudjelovati smiju samo Zagorke, pod uvjetom da su bake.

No, i na ovogodišnjoj manifestaciji predstavili su se dragi gosti iz Solina, a njihov KUD, zajedno s KUD-om “Matija Gubec” iz Gornje Stubice, uveličao je program “Babičinih kolača”.

Manifestaciju je u Donju Stubicu dovela prošlogodišnja pobjednica Nada Tučkar, a sada je sasvim jasno – 12. “Babičini kolači” održat će se u Oroslavju.



KRAPINSKO – ZAGORSKI ŽUPAN ŽELJKO KOLAR

Ovakve manifestacije brendiraju Zagorje

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo organizacijom, te istaknuo koliki je značaj ove manifestacije za razvoj turizma u Zagorju.

– Vidi se da je uloženo puno truda i vremena da bi ovo bilo organizirano na tako visokoj razini. Gastro i eno ponuda iznimno je bitna u ukupnoj ponudi turizma cijelog Zagorja i ovakve manifestacije služe za njegovo brendiranje. No, najvažnije od svega je da smo od zaborava spasili mnoge sjajne recepte koje smo naslijedili od naših baka i prabaka. I kako se ono kaže, “Najbolji ručak može pokvariti loš desert”, isto tako i najgori ručak može spasiti dobar recept. A ja mislim da smo mi danas ovdje popravili mnogo loših ručkova – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba