NEWLIGHT

“U projekt vrijedan 6,5 milijuna eura, uključeno je 28 zagorskih jedinica lokalne samouprave, a modernizirat će se i rekonstruirati oko 12 tisuća svjetiljki”

Objavljeno: 17.03.2017. zagorjeinternational

U Zagrebu je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta NEWLIGHT, koji obuhvaća rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg sustava javne rasvjete u 57 gradova i općina na području Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, vrijednog 20 milijuna eura. Konferenciji za medije nazočio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Primjer dobre prakse

– Projekt NEWLIGHT je još u listopadu 2016. godine predstavljen u Bruxellesu, u Odboru regija Europske unije, pred oko 250 sudionika, i prepoznat je kao ogledni primjer agregiranja projekata i dobre prakse, ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini Europske unije. Ovdje treba naglasiti da je u sklopu rada na projektu, REGEA izradila i prijedlog nacionalnog financijskog instrumenta, kojim bi se omogućilo sufinanciranje investicija na nacionalnoj razini, ne samo za naših 57 gradova i općina, nego i za razinu cijele Republike Hrvatske. Ovaj koncept smo predstavili i ministrici Gabrijeli Žalac, od koje smo dobili obećanje da će se projektu pružiti potpora. Zagrebačka i Krapinsko – zagorska županija stoga predlažu žurno aktiviranje europskih sredstava za pilot provedbu projekta NEWLIGHT po izrađenom modelu, odnosno razradu ovog modela i uspostavljanje nacionalnog sustava dodjele financijske potpore projektima modernizacije javne rasvjete, te da se za to na raspolaganje stavljaju stručnjaci – rekao je župan Kolar, koji je dodao da je na razini županije u ovaj projekt uključeno 28 jedinica lokalne samouprave, s kapitalnom vrijednosti projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete na području KZŽ od oko 6,5 milijuna eura te da će u sklopu projekta biti modernizirano i rekonstruirano oko 12 tisuća svjetiljki.

Predstavljanje u Dublinu

– Dinamika provedbe projekta bolja je od očekivane, a posebno mi je drago da ćemo naš model energetske rekonstrukcije javne rasvjete imati priliku predstaviti 6. travnja ove godine u Dublinu, na njihovom Danu energetske učinkovitosti. Bit će to prilika da i drugim energetskim agencijama s područja Irske i EU prezentiramo ovaj model okrupnjavanja malih projekata u jedan veliki, a za čime već sada postoji velik interes stranih kolega – rekao je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, koja je zadužena za stručnu i tehničku podršku te provedbu projekta NEWLIGHT.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba