REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Gradonačelnik Brlek: Razlog smanjenja nezaposlenosti nije iseljavanje – nitko nije otišao na rad u inozemstvo

Objavljeno: 14.03.2017. Jelena Jazbec

Grad Klanjec uvjerljivi je hrvatski rekorder po smanjenju broja nezaposlenih, pokazuju rezultati istraživanja portala Gradonačelnik.hr. Nezaposlenost je u tom gradu od siječnja 2016. do siječnja 2017. godine, smanjena za čak 26 posto.

Proširenje proizvodnje

Kako doznajemo od gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, razlog tome nije iseljavanje stanovnika, s obzirom na to da prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nitko nije otišao na rad u inozemstvo. Razlog je proširenje proizvodnje klanječke Predionice, pa je tako trenutno pred završetkom izgradnja proizvodnog pogona od 3600 metara kvadratnih, koji bi se trebao otvoriti 15. travnja, pa je već zaposleno 38 ljudi, točnije, s 97, Predionica je povećala broj zaposlenih na 135.
– Klanjec nije veliki grad, ima oko tri tisuće stanovnika, i svako novootvoreno radno mjesto daje veliki doprinos ukupnom smanjenju nezaposlenosti – kaže Brlek, te navodi mjere kojima Grad nastoji privući investitore i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta.
– Grad sufinancira kamate na kredite obrtnicima sa svog područja koji kupuju nove strojeve, a svaki novi stroj je barem jedno novo radno mjesto. Također, ako netko želi graditi novi pogon, mi smo poželjno područje za ulagače, jer prvih godinu dana ulagače sto posto oslobađamo komunalnog doprinosa, druge godine 75 posto i treće godine 50 posto. Pomažemo i oko dobivanja građevinske dozvole, a osigurali smo i novčanu pomoć za školovanje učenika za obrtnička zanimanja – otkriva Brlek, te ističe kako je Zagorje općenito okruženje poželjno za investitore, s izrazito kvalitetnom radnom snagom.

Oroslavje, Zlatar i Pregrada

Na drugom mjestu po smanjenju broja nezaposlenih je Sveta Nedelja, u kojoj je nezaposlenost smanjena za 20 posto, zatim Oroslavje, u kojem je nezaposlenost smanjena za 16 posto, Samobor, sa smanjenjem od 15,4 posto, te Zlatar, sa smanjenjem od 13,6 posto. Među prvih deset gradova u Hrvatskoj našla se i Pregrada, na osmom mjestu, sa smanjenjem broja nezaposlenih od 12,5 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba