U sklopu projekta vrijednog 8,3 milijuna kuna, podijeljeni prvi paketi za korisnike Centra za socijalnu skrb Krapina

Objavljeno: 13.03.2017. zagorjeinternational

U petak je u Krapini započela podjela paketa iz projekta “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku”. Nositelj spomenutog projekta je Hrvatski Crveni križ s gradskim društvima Crvenog križa s područja središnje Hrvatske, među kojima je i GDCK Krapina. Projekt je vrijedan više od 8.300.000 kuna, a financira se iz Fonda europske pomoći za najugroženije (FEAD) te ga je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Vrijednost paketa 100 kuna

FEAD je instrument Europske unije koji predstavlja dodatak postojećim nacionalnim programima borbe protiv siromaštva i materijalne deprivacije. Cilj Fonda je poticanje socijalne kohezije i uključenosti, istodobno smanjujući sve oblike siromaštva, osobito teške oblike, poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane. U RH se u okviru programa osigurava hrana i osnovna materijalna pomoć, poput higijenskih proizvoda, opreme za djecu i slično. Pomoć se pruža najpotrebitijim osobama, poput beskućnika, djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, osobama koje žive u siromaštvu, primjerice starije osobe, osobe s invaliditetom i osobe koje žive u udaljenim područjima. Podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština, HCK će sa svojim Društvima nastojati pomoći građanima koji žive ispod granice siromaštva. Vrijednost paketa hrane po korisniku iznosi oko 100 kuna, odnosno za četveročlanu obitelj oko 400 kuna. Osim podjele paketa, provedba projekta obuhvatit će i edukaciju korisnika o upravljanju kućnim budžetom te podjelu socijalne kuharice “10 jela za 10 kuna”. Korisnici paketa su korisnici Centra za socijalnu skrb.

Bespovratna sredstva

Uz korisnike kojima su paketi namijenjeni, podjeli su nazočili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, ravnatelj GDCK-a Krapina Davor Šimunović, te ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Augustin Erdelja. Nakon što su predsjednik Markt i ravnatelj Šimunović predstavili projekt, gradonačelnik je istaknuo značaj ovakvih projekata te važnost GDCK-a Krapina, koji se ističe kao jedan od najboljih u Hrvatskoj. Također, zahvalio se Robertu Marktu, koji ih redovito posjećuje i pruža krapinskom Crvenom križu izrazito veliku potporu, pogotovo kada je riječ o takvim projektima, odnosno, u ovom slučaju, povlačenju bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, na kojem se puno radilo s gradovima, Centrom za socijalnu skrb i Ministarstvom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba