HOK TRAŽI OCJENU USTAVNOSTI

“Želimo zaustaviti nepoštenu tržišnu konkurenciju trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i ostalih gospodarskih subjekata”

Objavljeno: 12.03.2017. zagorjeinternational

 

Kako bi zaustavila nepoštenu tržišnu konkurenciju trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave u odnosu na ostale gospodarske subjekte, Hrvatska obrtnička komora (HOK), zatražila je ocjenu ustavnosti Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Privilegirani položaj

Naime, trenutno se trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, osnovana radi obavljanja komunalne djelatnosti kao javne službe, istovremeno registriraju i za slobodne djelatnosti na tržištu koje nisu komunalne djelatnosti, što uzrokuje neravnopravan položaj svih sudionika na tržištu. Primjerice, komunalno društvo koje održava groblja i krematorije te obavlja ispraćaje i sahrane pokojnika, kao i ukop i kremiranje pokojnika kao komunalne djelatnosti, registrira se i za obavljanje pogrebničke djelatnosti koja je slobodna na tržištu. Pritom koristi svu infrastrukturu i javno – pravni autoritet jedinice lokalne samouprave, kao i svoju financijsku prednost iz naplate komunalne usluge, te takvim privilegiranim položajem diktira cijene pogrebničkih usluga, stavljajući se time u monopolistički položaj na tržištu.

Kršenje Ustava

Takvim povlaštenim položajem na tržištu, trgovačko društvo u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, koje je osnovano za obavljanje komunalnih djelatnosti, krši ustavno načelo jednakosti (članak 14. Ustava) te ujedno ustavnu zapovijed osiguranja jednakopravnog položaja na tržištu svim poduzetnicima ( članak 49. stavak 2. Ustava).
Izmjenama Zakona za koje se HOK zalaže, trgovačkim bi se društvima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave omogućilo obavljanje isključivo komunalne djelatnosti. Time bi se spriječilo nelojalno tržišno natjecanje koje nastaje ulaskom javnih komunalnih službi u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na slobodno tržište.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba