PREDSTAVLJENE AGLOMERACIJE

Najveće investicije u Zagorju u sljedećih nekoliko godina: Najavljena izvlaštenja, velika kopanja i zatvaranja prometnica

Objavljeno: 10.03.2017. Alen Brodar

Aglomeracija Zabok i Zlatar te aglomeracija Krapina bit će najveće investicije u sljedećih nekoliko godina na području Krapinsko – zagorske županije, najavljeno je u četvrtak u Krapini na sastanku zagorskih gradonačelnika i načelnika sa županom Željkom Kolarom, gdje je Mario Mihovilić, direktor Zagorskog vodovoda upoznao s planovima i modelima financiranja izrade projektne dokumentacije na aglomeracijama u Zagorju.

Različite cijene

– Radi se o izgradnji kanalizacija i pročistača, zbog kojih će biti velikih kopanja, na dionicama se ide i do sedam metara dubine, provlačit će se ispod nekih prometnica, pa će se povremeno morati zatvoriti i promet. Načelnici i gradonačelnici kao odgovorni ljudi na svom području moraju imati te informacije, a koordinacija između Zagorskog vodovoda kao investitora, ŽUC-a i ostalih institucija s njima mora biti izuzetno dobra, kako bi građani u svom svakodnevnom životu to što manje osjetili – objasnio je župan Kolar dodajući da su tu prije svega bitni postupci izvlaštenja i djelomičnih izvlaštenja.
– Kod izvlaštenja se od vlasnika kupuje zemljište, a kod djelomičnog izvlaštenja se plaća korištenje tog zemljišta, kroz koje na određenoj dubini prolazi vod, ali vlasnik i dalje može uživati svoju zemlju. Stoga treba ljudima objasniti da će jedni dobivati cijenu za otkup, a drugi samo za korištenje zemljišta do završetka radova, kako ne bi bilo nesporazuma. Radi se o ogromnom poslu koji se radi već tri godine i uvijek je najbolje da sve bude transparentno – zaključio je Kolar.
Aglomeraciju Krapina, koja je podijeljena u dvije faze, predstavio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Objasnio je da u prvoj fazi obuhvaća samo područje Krapine, dok su u drugoj fazi planirane i susjedne općine – Đurmanec, Jesenje i Radoboj. Prva faza trebala bi se raditi do 2018., a druga do 2023. godine.

Pročistač u Gornjoj Pačetini

– Što se tiče prve faze, trenutno imamo oko 1800 priključaka na sustav odvodnje i oko 35 kilometara cjevovoda vezanih za odvodnju, a očekuje se novih nešto više od 2600 priključaka i još 17 kilometara novih kolektorskih vodova, zajedno s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda koji je projektiran za ekvivalent od 14.500 stanovnika s mogućnošću dodatnog proširenja, kada će se priključivati i druga faza. Imamo ishođene sve građevinske dozvole i ostalu potrebnu dokumentaciju, u tijeku je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, prava služnosti i izvlaštenja, kao i otkup zemljišta za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji bi trebao biti u Gornjoj Pačetini, uz granicu s općinom Sveti Križ Začretje. Procijenjena vrijednost za prvu fazu je 16 milijuna eura, a zajedno s drugom fazom 23 milijuna eura. Paralelno s rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa priprema se i natječajna dokumentacija, kako bi se po rješavanju vlasničkih pitanja moglo odmah aplicirati na fondove – rekao je Gregurović, zaključivši kako očekuje da će se imovinsko – pravni odnosi riješiti najkasnije do kraja godine.

Foto: ilustracija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba