Obnova javne rasvjete

“Zagorci će izraditi program besplatno i model obnove javne rasvjete ponuditi za cijelu Hrvatsku”

Objavljeno: 09.03.2017. Alen Brodar

U Krapini je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar sazvao sastanak sa svim zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, kako bi ih se upoznalo s projektom obnove javne rasvjete “Newlight”, ali i projektima aglomeracija Zabok, Zlatar i Krapina te investicijama Županijske uprave za ceste KZŽ. Najveći je naglasak stavljen upravo na projekt “Newlight”, koji bi zagorskim općinama i gradovima trebao omogućiti povoljnu zamjenu starih rasvjetnih tijela na javnoj rasvjeti, novim štedljivim žaruljama. Projekt Newlight je na svojoj sredini, krenuo je 2015. godine i predviđeno trajanje je 36 mjeseci, a odrađena je prva faza u kojoj su pripremani svi dokumenti, akcijski planovi i energetski pregledi, koji su potrebni da se pokrene i realizacija.

Obilasci gradova i općina

– Imali smo problema u postupku javne nabave, zbog čega se stvar malo prolongirala. Napravljeno je 50 posto energetskih pregleda po jedinicama lokalne samouprave, a ostali će biti napravljeni u sljedećih dva do tri mjeseca. Sada smo u fazi gdje ćemo intenzivirati obilaske gradova i općina, prezentirati im svu dokumentaciju te akcijski plan – koji su potencijali, što sve treba modernizirati, kako zatvoriti financijsku konstrukciju i koji je očekivani hodogram da se ta nabava opreme i radova tijekom 2018. godine i realizira – objasnio je Ivan Pržulj iz REGEA-e, dodajući i kako nažalost, Fond za zaštitu okoliša ove godine ne provodi postupak javne nabave u kojem se sufinancira modernizacija javne rasvjete.
– Jedino što trenutno jedinice lokalne samouprave imaju na raspolaganju su povoljni krediti HBOR-a, koji do kraja godine nudi subvencioniranu kamatnu stopu (kamata je dva posto) za projekte energetske učinkovitosti u komunalnoj infrastrukturi. Operativni program Konkurentnost i kohezija, mjera 4C4, koja je isključivo budžetirana i osmišljena za projekte modernizacije sustava javne rasvjete, još uvijek nije aktivna, a razlog tome je opet postupak javne nabave, gdje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokušava okončati postupak za izradu programa rekonstrukcije sustava javne rasvjete. Ministarstvo regionalnog razvoja ne može pokrenuti natječaj i početi trošiti taj novac dok god taj program nije izrađen – istaknuo je problematiku Pržulj.
Uzimanje kredita je, rekao je župan Kolar, zadnja opcija, interes je općina, gradova i županije upravo da zaživi mjera 4C4 i da se obnova javne rasvjete 85 posto financira iz kohezijskih fondova.

– S obzirom na to da bi nam se moglo desiti da zbog nas samih ne iskoristimo tu mjeru, pokrenuli smo inicijativu sa Zagrebačkom županijom te smo održali sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac na kojem smo rekli kako bi se taj novac zapravo mogao iskoristiti. Naime, s obzirom na to da su Krapinsko – zagorska i Zagrebačka županija jedine u takvom modelu obnove javne rasvjete te ćemo sljedeće godine biti spremni trošiti europska sredstva, a sada za to nemamo mogućnosti zbog tri rušenja javnog natječaja, ponudili smo mi napraviti taj program besplatno i taj model prezentirati za čitavu Hrvatsku.

Europska praksa

To da se znanje ljudi na regionalnoj razini koristi za nacionalne projekte u europskoj praksi nije ništa neobično. Za nas bi jednostavno bilo neprihvatljivo da zbog strateškog dokumenta koji treba izraditi, ne uspijemo povući novac. S obzirom na to da smo mi ovaj projekt prezentirali i Odboru regija, gdje je prihvaćen kao nešto što bi i ostale europske zemlje trebale raditi, a u međuvremenu su kolege iz Rumunjske, Mađarske i Francuske došli ovdje gledati kako to radimo, nema razloga da i naše ministarstvo to ne prihvati i ubrza taj proces. Krediti su zadnja opcija, jer s europskim bi se novcem moglo pokriti 85 posto investicija, a ostatak od 15 posto bi gradovi i općine mogli sami bez problema isfinancirati. S time da će se u županijskom proračunu također osigurati sredstva da se isfinancira dio jedinicama lokalne samouprave. Taj projekt želimo ponuditi čitavoj Hrvatskoj, jer on se može raditi i za čitavu Slavoniju, što smo konkretno i predložili. Radi se o velikim uštedama, primjerice, ako biste uzeli 600.000 kuna kredita, 400.000 kuna bi se otplatilo na temelju uštede na javnoj rasvjeti – rekao je župan Kolar, no na upit novinara kada bi se mogla prihvatiti ta ideja, nije ponudio konkretan odgovor, dodajući da je ravnatelj REGEA-e Julije Domac na tjednoj bazi u kontaktu s ministricom i da vjeruje da će se to prihvatiti.
Načelnici i gradonačelnici koji su bili na sastanku spremni su podržati projekt “Newlight”, jedan od njih je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
– Na području grada Krapine postoji velik broj rasvjetnih tijela i već smo počeli raditi na zamjeni novim i boljim svjetiljkama, gdje god treba zamijeniti, stavljaju se štedljive LED lampe, kao primjerice u Ulici Matije Gupca ili na cesti prema Podgori Krapinskoj. Želja nam je ući u projekt Newlight, kako bi cijelo područje grada pokrili sa štedljivom rasvjetom. Uštede su svakako velike jer se reflektori od 24.000 Watta mijenjaju s reflektorima od 3000 Watta. Naravno to se ne vidi od danas do sutra, ali u jednom duljem razdoblju uštede su evidentne – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba