Trovanje u OŠ u Donjoj Stubici

Dr. Ivan Lipovac: Uzrok akutnog trovanja najvjerojatnije je luk iz krumpir salate

Objavljeno: 03.03.2017. mladenmandic

Tijekom dnevnog obroka u školskoj kuhinji, u srijedu je 40-ak djece i nastavnika OŠ Donja Stubica dobilo simptome trovanja, s mučninom i povraćanjem, a kod njih nekolicine i proljevom. Kako nam je rekao dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije u Zlataru, na svu sreću, ako se tako može reći, radilo se samo o akutnom trovanju, koja naglo počnu i za razliku od, primjerice, salmonele, brzo završe, tako da su se svi, i oni teži slučajevi, uz infuziju, brzo oporavili i vratili svakodnevnim aktivnostima.

Četvero na infuziji

Četvero učenika je radi dehidracije bilo upućeno u bolnicu, no nakon infuzije, ubrzo su vraćeni kući, a nitko od zaraženih nije imao povišenu temperaturu. Iako su u školi posumnjali da su se učenici i njihovi učitelji i nastavnici otrovali ribom, tj. paniranim oslićem koji je posluživan, dr. Ivan Lipovac misli kako je ta mogućnost malo vjerojatna.
– Uzrok trovanja najvjerojatnije leži u krumpir salati, koja je posluživana uz prženog oslića. Naime, oslić je termički obrađen u dubokom ulju, u kojem jednostavno nije moguće da bakterije prežive. Isto tako ni u kuhanom krumpiru, pa je uzrok ovog akutnog trovanja najvjerojatnije svježi luk koji je sjeckan u krumpir salatu. Naime, u zemlji, ali i drugdje, postoje bakterije koje stvaraju toksine koji se mogu uništiti samo termičkom obradom ili pak jakim pranjem pod tekućom vodom.

Uzrok nakon nalaza stolice

– U ovom slučaju, očito su na luku ostale bakterije koje su uzrokovale trovanje. Kako je krumpir salata odmah nakon konzumacije u kuhinji bačena, uzrok trovanja znat će se tek nakon što stignu nalazi uzoraka stolice koji su uzeti od djece – rekao nam je dr. Lipovac, dodavši na kraju i kako se sve namirnice moraju dobro termički obraditi, a one koje se termički ne obrađuju, poput luka, dobro oprati pod mlazom vode.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba