JESTE LI SE NEČEGA ODREKLI?

Ovo je sedam načina kako imati dobru korizmu

Objavljeno: 01.03.2017. zagorjeinternational

Započela je korizma, četrdesetodnevno razdoblje koje pred kršćane stavlja poseban izazov – potiče ih da se u zajedništvu s drugim vjernicima priprave za slavlje spomena vlastitog krštenja u vazmenoj noći, postom, molitvom i djelima ljubavi.
Riječ “korizma” dolazi od latinskog naziva quadragesima, što znači četrdesetnica. Počinje na Čistu srijedu ili Pepelnicu, i na taj dan vjernici primaju pepeo kao znak ulaska u korizmenu pripravu za Uskrs. Pepeo označava ozbiljnost i pokoru te nadu u uskrsnuće.
Korizma završava na Veliki četvrtak, tj. traje do Mise večere Gospodnje, kojom počinje Vazmeno trodnevlje, stoga zapravo traje 44 dana i broj 40 treba tumačiti simbolički, a ne doslovno.
Tijekom korizme, najviše se govori o odricanju, stoga ljudi nerijetko to vrijeme iskorištavaju za rješavanja nekih negativnih navika i treniranje vlastitog karaktera. No, da bi ona zaista ispunila svoju svrhu u životu vjernika, potrebna je predanost, usredotočenost i ustrajnost. Duhovni portal Bitno.net stoga navodi sedam načina kako imati dobru korizmu.

1. Napravite plan.
Nije dovoljno odluke donijeti u svojoj glavi, stoga se preporuča da svoje planove stavite na papir. S obzirom na to da korizma predstavlja vrijeme molitve, posta i djela ljubavi, napišite kako ćete konkretno ostvariti uspjeh na ta tri područja i pridržavajte se plana.

2. Pročitajte dobru knjigu.
Čitanje Svetog pisma ili životopisa svetaca odličan je način da obogatite svoj duhovni život.

3. Ispitajte sebe.
Uzmite vremena za sebe i promišljajte o svome živote. Razmislite što vas udaljava od Boga, koje su vaše mane, što vas sprječava da postanete bolji čovjek.

4. Ispovjedite svoje grijehe.
Nakon ispita savjesti, otiđite na ispovijed, priznajte svoje grijehe i iskreno se za njih pokajte.

5. Više molite.
Molitve u našem životu uvijek nedostaje, stoga neka korizma za vas bude poticaj za redovitu molitvu. U ovom razdoblju, preporučuju se križni put, žalosna otajstva krunice, krunica božanskog milosrđa, molitva predanja pred križem te pokajnički psalmi.

6. Postite.
Post u korizmi ne podrazumijeva samo suzdržavanje od hrane, nego i suzdržavanje od nekih drugih stvari koje nam oduzimaju dragocjeno vrijeme ili nanose štetu našem životu. Provodite manje vremena na internetu, gledajte manje televizije, suzdržavajte se od ogovaranja i klevete…

7. Dajte milostinju.
Budite velikodušni i milosrdni prema drugima, stoga korizmu iskoristite da biste pomogli bolesnima, siromašnima, osamljenima i onima u potrebi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba