PROMOCIJA FILMA “ANKA”

“Krapina je bila logičan izbor za snimanje filma – radi se o mjestu koje ima iznimnu povijesnu važnost za Hrvatsku”

Objavljeno: 27.02.2017. Jelena Jazbec

U krapinskoj Festivalskoj dvorani danas je održana promocija dječjeg igranog filma “Anka”, snimljenog prema romanu Mate Lovraka “Anka Brazilijanka”, koji prikazuje doživljaje djevojčice Anke koja bježi od svoje posvojiteljice, i ulazi u mističan svijet neobičnih likova i događaja, koji mogu vidjeti samo djeca bujne mašte.
Nazočili su učenici krapinskih osnovnih škola, koji su prije početka projekcije upoznali filmsku ekipu – Tatjanu Aćimović, scenaristicu i producenticu filma, Lindu Begonju, koja u filmu igra Ankinu posvojiteljicu, Milostivu, i glavnu zvijezdu, 11-godišnju Cvitu Viljac, kćer poznate glumice Ecije Ojdanić, koja igra Anku.

“Dogodila se bajka”

Mališani su za scenaristicu i glumice imali brojna pitanja, pa im je tako Cvita otkrila kako joj je najsmješniji događaj bio kada je glumila da spava u jednoj sceni, pa je zaista i zaspala. Također je otkrila razmišlja li o profesionalnom bavljenju glumom, s obzirom na to da joj je ovo već treći film.
– Htjela bih još glumiti, ali nisam sigurna da bih to baš htjela kao posao. Imam još vremena razmisliti – rekla je.
Neke scene u “Anki” snimljene su i u Krapini, a Tatjana Aćimović otkrila je zašto je upravo taj zagorski grad bio idealna lokacija.
– Mislim da je snimanje u Krapini za film koji govori o mitološkim bićima, o povijesti, gdje su nam trebale pećine, bilo logičan odabir i ne bi bilo u redu da ne snimamo na jednom od mjesta koje je tako povijesno važno za Hrvatsku. Poklopilo se da je pećina kod Starog grada odgovarala pećini kakvu smo mi trebali za film, a iako je veći dio filma snimljen u Šibensko – kninskoj županiji, šuma i drvo “koje govori” također su snimljeni upravo ovdje – rekla je Aćimović.
Film se promovira u nezavisnim kinima, u gradovima gdje su kina netom digitalizirana, gdje ona neko vrijeme nisu postojala, pa se tako među njima našla i Krapina.
S obzirom na to da se prikazuje mistični, nestvarni svijet, korišteni su i specijalni efekti i postupci koji do sada nisu bili uobičajeni u hrvatskoj kinematografiji. Upravo je to jedna od posebnosti ovog filma, što je posvjedočila i glumica Linda Begonja.
– Ovo je jedna novost u hrvatskom filmu, ne samo u žanrovskom smislu, nego općenito. Naš film na neki način boluje od naturalizma, realizma, a ovdje se dogodila bajka, i ja mislim da je to nešto predivno za hrvatski film, pa i šire. To u svijetu nije novost, ali kod nas je. U filmu se spaja stvarnost i jedan mistični, fantastični svijet djevojčice koja ima bujnu maštu – rekla je Begonja.

Reakcije mališana

Posebno je zanimljiv njezin lik Milostive, koji se u fantastičnom Ankinom svijetu pretvara u lik Kraljice zmija, što znači da L. Begonja u filmu zapravo ima dvije uloge, obje negativne. Otkrila nam je kako uživa u takvim ulogama, a najviše je fasciniraju reakcije mališana na druženjima po završetku filma.
– Reakcije djece su zanimljive, zato što ona na početku misle da ja igram samo Milostivu, i onda nakon filma shvate da to nije tako, da igram i Kraljicu zmija. Onda se dogodi da ih strašno privlačim nakon filma, pogotovo ove mlađe, šest – sedam godina, koji za mene imaju puno pitanja, kao što su “kako su ti napravili jezik”, ali se taj razgovor uvijek odvija na udaljenosti četiri – pet metara, jer se boje prići mi bliže. To je predivno, jer znači da film djeluje – zaključila je Begonja.



RAVNATELJICA PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA KRAPINA GROZDANA PAVLOVIĆ:

Od otvorenja do danas, krapinsko kino posjetilo je više od šest tisuća gledatelja

– Kino je otvoreno u prosincu prošle godine, kada smo nabavili novu digitalnu opremu, i posjećenost je vrlo dobra. Od otvorenja do sada, zabilježili smo preko šest tisuća posjetitelja. Razlog je zasigurno taj što imamo nove naslove, koji izlaze premijerno. Najveći je odaziv djece, za animirane filmove, a imali smo i jako dobru posjećenost uoči Valentinova, kada je ovdje bilo preko 1500 gledatelja – otkrila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba