KLEVETA I SRAMOĆENJE

Dr. Huis: Ovo je nezapamćeni napad na mene i službu u kojoj godinama radim i to na najvulgarniji, neistinit i zlonamjeran način

Objavljeno: 26.02.2017. Alen Brodar

Tekst koji je prošli petak objavio jedan hrvatski tjednik, a potom ga ubrzo prenio i na svom portalu, izazvao je pravu buru u Općoj bolnici Zabok, ali i u zagorskoj javnosti. U tekstu se naime navodi, da je ponajbolji zagorski kirurg, pročelnik Odjela kirurgije u Općoj bolnici Zabok, prim. dr. Marijan Huis seksualni predator. Vrlo ozbiljne optužbe, za koje nije praksa da se za nekog tako javno objavljuju ako postoji i najmanja sumnja da to nije (u)činio, izrečene su na račun prof. dr. Davora Jurišića, specijalista plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz KBC-a Rijeka, a potom i na račun zabočkog kirurga.

Ozbiljne optužbe

– Jedan sugovornik iz zabočke Opće bolnice govori nam (novinaru spomenutih novina i portala op.a.) da je u legendu ušao slučaj kirurga primarijusa dr. Marijana Huisa, specijalista opće i abdominalne kirurgije, voditelja kirurgije, koji je godinama pokušavao i počesto uspio “povaliti” svaku ženu koja bi došla raditi na njegov odjel. Mnoge su ucjenom bile primorane biti intimne s njim kako bi zadržale svoje radno mjesto ili kako bi položajno napredovale u sustavu zdravstva. Govore da su se iz njegove radne sobe počesto znali čuti uzvici i uzdasi seksualnog sladostrašća tijekom odnosa s medicinskim sestrama ili liječnicama, i to poglavito njegovim….”.
Optužbe na račun doktora Huisa se i dalje nastavljaju. Naime, pišu kako im je sugovornica iz bolnice rekla da “tako moćni liječnici mogu u iznimno kratkom roku uništiti zdravstvenu karijeru žena zaposlenih na njihovu odjelu i da su mnoge, čak i one u braku, na kraju bile prisiljene popustiti pred ucjenama i zadovoljiti tog seksualnog pohotnika. Glavna sestra Odjela za kirurgiju, gđa Ivančica, podosta bi u tom smislu mogla reći o djelovanju svog šefa. Ali i ona, kao i drugi zaposlenici s njegova odjela, šute kao zaliveni”.
Drugi im pak, navodno muški sugovornik, govori da u toj bolnici žene mogu napredovati samo na stolu ili ispod njega, nikako drukčije. Dodaju da se ukupnom broju žena koje je u toj bolnici seksualno zlostavljao dr. Huis, ne zna broj.
Tako ozbiljne optužbe u tiskanom i digitalnom mediju, logično, izazvale su veliko zanimanje zagorske javnosti, ali i brojne reakcije, prije svega prozvanog dr. Huisa, koji nam je rekao:
– Izuzetno je teško nakon 39 godina predanog rada, u situaciji kada skoro u svakoj zagorskoj obitelji ima netko koga sam liječio ili operirao, otvoriti novine i suočiti se s naslovom i tekstom u kojem se na najvulgarniji, neistinit i zlonamjeran način iznose činjenice o meni i kolektivu u kojem radim cijeli život. Radi se o nezapamćenom napadu prvenstveno na mene i službu koji vodim s malim prekidom više od 20 godina. Cilj i svrha napada bio je samo jedan – sramoćenje. Motiv počinitelju može biti samo jedan – velika mržnja. Nikada u mojih 39 godina rada nije zaprimljena ni jedna usmena, pismena ni bilo kakva druga pritužba na moje ponašanje koje se opisuje u članku! Neshvatljivo je da se može na ovakav način oblatiti osobu bez ijednog dokaza ili provjere u bolnici. Zahvaljujem vodstvu bolnice i posebno medicinskim sestrama kirurgije koje su zgrožene tim napisom i koje su mi dale punu podršku u pismenoj i usmenoj formi. Ovo je krivično djelo klevete i javnog sramoćenja. Moji mehanizmi zaštite i djelovanja su skromni, tužba sudu i traženje zaštite od Hrvatske liječničke komore. Ja radim u javnoj ustanovi koja je vlasništvo županije i zato i ovim putem molim službe koje takve slučajeve imaju u svojoj nadležnosti, i koje imaju efikasne mehanizme otkrivanja počinitelja, a to su MUP i državno odvjetništvo, da mi pomognu kao čovjeku i liječniku Opće bolnice u punom rasvjetljavanju ovog slučaja i pobjedi istine i pravde – zaključio je prim. dr. Huis.
Podršku su mu dale i medicinske sestre, koje su svoj dopis poslale u uredništvo spomenutih novina, sa zahtjevom da se njihov dopis objavi i time demantiraju teške optužbe na račun dr. Huisa. Dopis potpisuje prozvana medicinska sestra Ivančica Hazulin, ispred svih sestara sa zabočkog Odjela kirurgije.

Uvredljivo za žene

– Smatram da je tekst uvredljiv za sve žene, a u ovom slučaju prozvane su medicinske sestre Službe za kirurgiju. Pružamo punu podršku pročelniku Službe za kirurgiju, našem suradniku, gospodinu Marijanu Huisu. S gnušanjem odbacujemo sve navode u tekstu koje tumačimo kao pokušaj da se diskreditira rad našeg suradnika, gospodina Marijana Huisa, ali i nas samih. Oštro demantiramo i zgroženi smo napisima o “uvjetima” zaposlenja na kirurškom odjelu. Naše napredovanje plod je isključivo našeg stručnog usavršavanja i priznate stručne spreme. U ime svih sestara zabočke kirurgije smatramo da zaslužujemo ispriku i mi i gospodin Huis, zbog krajnje uvredljivih i netočnih navoda. Njima ste indirektno dirnuli i u naše obitelji, a mnoge od nas su supruge i majke i prije svega ponosne žene – zaključuju u svom pismu zabočke medicinske sestre s Odjela kirurgije. Sličan takav dopis poslala je i Uprava zabočke Bolnice, također tražeći da se objavi demantij, u kojem navode da je tekst napisan neprofesionalno, nevjerodostojno te uvredljivim i senzacionalističkim tonom.
– S gnušanjem odbacujemo sve navode u tekstu koje tumačimo kao pokušaj da se diskreditira rad našeg dugogodišnjeg djelatnika gospodina Marijana Huisa, ali i svih drugih zaposlenika i zaposlenica te kao takav nanosi štetu našoj ustanovi. Protiv gospodina Marijana Huisa nije podnijeta niti jedna prijava Ravnateljstvu, kao ni Etičkom povjerenstvu, Stručnom vijeću, Radničkom vijeću Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, niti osobi ovlaštenoj za primanje i rješavanje pritužbi vezano za zaštitu dostojanstva radnika. Kategorički odbacujemo sve navode o načinu napredovanja u službi u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Jedini način da medicinska sestra, baš kao i svaki drugi zaposlenik, bude raspoređena na pojedino radno mjesto je stupanj obrazovanja i radno iskustvo za određene položaje i radna mjesta, što jasno propisuje Pravilnik o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Spominjati ime glavne sestre Službe za kirurgiju ili bilo kojeg drugog zaposlenika Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je, bez da ste pokušali stupiti u kontakt s njima, izrazito neprofesionalno i neetično. Osim što je naštetio našoj ustanovi u cjelini, ovaj tekst može izazvati ozbiljne implikacije na socijalni i obiteljski život osoba koje se u njemu direktno ili indirektno navode – zaključuje se u dopisu koji potpisuje ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba