STUBIČKE TOPLICE

Vladimir Bosnar dobiva Park u središtu Općine, a po njemu će se nazvati i Osnovna škola

Objavljeno: 23.02.2017. mladenmandic

 

Na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Stubičkih Toplica, donesena je odluka kako će se trg kod fontane na raskrižju u središtu Općine nazvati po preminulom najdugovječnijem općinskom načelniku u Krapinsko – zagorskoj županiji Vladimiru Bosnaru, koji je iznenada u 61. godini preminuo 12 siječnja ove godine, nakon što mu je pozlilo na sastanku u Zagrebu. No, zbog administrativnih problema vezanih uz katastar neće se zvati Trg Vladimira Bosnara, već Park Vladimira Bosnara. Također, prema drugoj odluci Općinskog vijeća, na prijedlog članova Školskog odbora koji su bili i prisutni na sjednici Općinskog vijeća, Bosnarovo ime također bi trebala ponijeti i Osnovna škola u Stubičkim Toplicama. Za taj prijedlog glasalo je deset od 12 prisutnih vijećnika na sjednici, a protiv su bili samo vijećnica SDP-a Ana Gospočić i vijećnik HSS-a Tomislav Franjković.

Treba li referendum?

Ana Gospočić rekla je da bi se o tom pitanju trebao povesti referendum na kojem bi o tome odlučili svi žitelji Stubičkih Toplica, a ne samo Općinsko vijeće. Vijeće je svoju odluku argumentiralo činjenicom da prema Statutu Osnovne škole, Školski odbor Općinskom vijeću, budući da je Općina, a ne Krapinsko – zagorska županija, osnivač i vlasnik Osnovne škole, upućuje prijedlog za promjenu imena, a Vijeća ga zatim prihvaća ili ne.
Obnašatelj dužnosti općinskog načelnika, član HDZ-a Ivan Hren, rekao nam je kako središnji trg u Stubičkim Toplicama, tzv. “Špica”, dosad nije nosio nikakvo službeno ime, a da se nazove po Vladimiru Bosnaru njegov je osobni prijedlog i Vijeće ga je jednoglasno usvojilo. Što se pak tiče imenovanja Osnovne škole po Vladimiru Bosnaru, Hren kaže kako je prijedlog došao od Školskog odbora koji je jednoglasno takav zahtjev uputio Općinskom vijeću, a oni su ga velikom većinom prihvatili. No što će sada biti dalje, odlučit će Ministarstvo koje će trebati dati suglasnost na ovu odluku.

Čeka se Ministarstvo?

– Ne vidim nikakvog razloga da nam Ministarstvo obrazovanja ne izda suglasnost, jer se Statut poštovao, a odluka je donesena velikom većinom. Mislim da se referendum o imenu neke škole ne bi trebao raspisivati, jer se u Saboru donose i puno važnije odluke glasanjem saborskih zastupnika i ne vidim razloga zašto u ovom slučaju ne bi mogli odluku donijeti općinski vijećnici koji su legitimno izabrani na izborima. Osobno smatram da je Vladimir Bosnar sa svojih pet i pol mandata, odnosno sa više od 20 godina na čelu Općine zadužio Stubičke Toplice koje su po indeksu razvijenosti najrazvijenija zagorska općina, te bi i jedno i drugo imenovanje bilo najmanje što bi mi mogli napraviti da mu se odužimo – rekao nam je Ivan Hren. Inače, Hren se nada da će cijeli postupak imenovanja za Park sigurno, jer tu nema ničeg spornog, a i za školu, zavisno od dobivanja suglasnosti Ministarstva, biti završen do 27. travnja kada Stubičke Toplice slave Dan općine, odnosno dan svog osnutka kao samostalne općine. Tada bi se trebale svečano otvoriti i spomen ploče kako u Parku, tako i u Osnovnoj školi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba