Obrtnička noć u Klanjcu

Iz godine u godinu broj obrtnika sve manji, a kronično nedostaje i stručne radne snage

Objavljeno: 20.02.2017. mladenmandic

Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec, koje osim obrtnika iz Klanjca, u svom sastavu ima i obrtnike iz Kumrovca, Tuhlja, Zagorskih Sela i Kraljevca na Sutli, održalo je u restoranu “Zelenjak” u Risvici kraj Kumrovca svoju tradicionalnu “Obrtničku noć”. Na svečanoj sjednici, potpredsjednik Udruženja Dragutin Ulama podnio je izvještaj o radu za proteklu godinu, te je zaključio kako je broj obrtnika svake godine u padu. Tako je u Klanjcu i četiri okolne općine s posljednjim danom prošle godine bilo 177 obrtnika, što je četiri manje nego godinu dana ranije. Odjavljeno je deset obrta, a prijavljeno novih šest.

Tri ključna problema

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je tri ključna problema s kojima se susreću obrtnici, a to su rad na crno, kvalitetno obrazovanja kadrova i OIB kod obrta. Naime, obrtnici imaju isti OIB kao što ih imaju i kao fizičke osobe, pa za poslovanje u obrtu odgovaraju cjelokupnom osobnom imovinom, što ih dovodi u neravnopravan položaj s vlasnicima poduzeća.
Predsjednik zagorske Obrtničke komore Davor Pleško istaknuo je kako su se zagorski obrtnici prije nekoliko godina borili s problemom nedostatka posla, no danas se situacija okreće.
– Posla imamo, ali smo se počeli boriti za radnu snagu. To nam predstavlja problem koji ćemo morati riješiti. Zato ćemo u suradnji sa Županijom napraviti prezentaciju deficitarnih obrtničkih zanimanja po našim osnovnim školama. Apeliram na percepciju roditelja, da nije manje vrijedno biti vodoinstalater ili automehaničar, nego doktor ili ekonomist, a imati osiguran posao – rekao je Pleško, koji je najavio i uređenje poslovnog prostora Obrtničke komore u Krapini.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Županija, u suradnji sa Županijskom obrtničkom komorom i županijskom Gospodarskom komorom, napravila dobre stvari za gospodarstvo. Tako je u 2015. i 2016. godini u Županiji otvoreno preko 2200 novih radnih mjesta i po tom podatku su Zagorci u odnosu na broj stanovnika prvi u Hrvatskoj.
– Najmanje ljudi u posljednje dvije godine iz Hrvatske se iselilo iz Zagorja, a to je vezano za novo zapošljavanje. Vrlo je bitna i prometna povezanost i tamo gdje dolazi cesta, tamo dolazi i investitor – rekao je župan Kolar.

Diplome i priznanja

Na svečanosti su dodijeljene i Diplome za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke. Diplome su dobili Gordana Lovrečki, Darko Novosel, Stanko Novosel, Drago Preglej, Željko Tkalec i Silvija Zagorec. Također su dodijeljena i Priznanja OK KZŽ. Priznanje je za 20 godina uspješnog vođenja obrta dobio Slavko Ivić, za 25 godina uspješnog rada u obrtništvu “Nekretnine Jambrešić”, Ivica Mlinarić i Ivanka Vahtarić, a za 35 godina uspješnog rada u obrtništvu “Auto Ricijaš“, KPV “Preglej” i Željko Borošak. Obitelj Lovrečki iz Klanjca dobila je Priznanje za tradiciju bravarskog obrta u obitelji od 1855. godine, a obitelj Broz isto priznanje za tradiciju obrta od 1835. godine. Nakon svečane sjednice, održana je i večera, uz druženje obrtnika i njihovih gostiju, a za dobro raspoloženje pobrinuo se muzički sastav Smooth Band i Branko Greblički Ventek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba