ZAGORSKI KLOPOTEC

Hoće li se Babiću i HSSK-u populizam obiti o glavu i raspršiti poput mjehurića od sapunice?

Objavljeno: 18.02.2017. mladenmandic

Hrvatska stranka svih kajkavaca je ogledni primjerak političkog populizma, ali, moramo priznati i politički fenomen i svojevrsni „pokret otpora“ dvjema najjačim političkim grupacijama okupljenih oko HDZ-a i SDP-a. Njezin predsjednik, bivši istaknuti HDZ-ovac, potom i ZS-ovac, Nedjeljko Babić, naime svakog vikenda, u široj regiji od 11 kajkavskih županija, osniva 20 do 30 ogranaka. Dosad ih je ovaj 48-godišnji student treće godine Veleučilišta Vuka u Karlovcu, osnovao 350, od toga 77 u Krapinsko – zagorskoj županiji u kojima imaju, kaže Babić, od minimalno 20 do čak 250 članova, puno više i ogranaka i članova nego itko drugi u Zagorju. K tome, dodaje, da će do lokalnih izbora nastaviti istim tempom. U nepunih godinu dana djelovanja, skupio je preko 20 tisuća članova, što je tek upola manje nego što ih ima primjerice SDP. Ako je, kao što kaže Babić, politika čista matematika i statistika, na ove brojke zasigurno i u Zagorju i u široj regiji, ne mogu, koliko god ignorirali Babića i njegovu novu stranku i smatrali je minornom, ne mogu ostati ravnodušni ni čelnici najjačih stranaka. Jer, osnovati svakog vikenda u dva dana, po 20 do 30 novih ogranaka, doista iziskuje veliku organiziranost i rad na terenu. Zatečeni smi i mi novinari i pitamo se – pa kako taj Babić sve to stigne?
Za razliku od ostalih ogranaka stranaka koje se osnivaju na nivou gradova i općina, Babić sa svojom politikom dolazi na stepenicu niže – u mjesne odbore, pa tako do lokalnih izbora namjerava osnovati ogranke u svih 225 zagorskih mjesnih odbora i dodatnih 25 u općinama u kojima još uvijek nema mjesnih odbora. Kaže, a ako laže Babić, lažem i ja, kako dosad u Krapinsko – zagorskoj županiji imaju 7500 članova, samo u njegovom Klanjcu u četiri podružnice u Klanjcu, Lučelnici, Rakovcu i Novim Dvorima Klanječkim čak 460. Ako svaki od njih glasa samo za sebe, pa se još k tome doda i poneki glas nekog od njihove svojte – žena ili muževa, dedeka, babica, stričeva, tetki ili kumova, dolazi se do doista respektabilne brojke. Dodaje da rade pomalo u tajnosti i medijskoj izolaciji, no svi će na kraju biti iznenađeni rezultatima. Jer, za sada, prema istraživanjima, u Zagorju imaju 12 posto s tendencijom daljeg rasta, što će biti znatna prevaga u formiranju vlasti, kako u Županiji, tako i u većini zagorskih gradova i općina. Na izbore izlaze samostalno, Babić će se, potvrdio je, sigurno kandidirati za župana, a o tome s kime će eventualno koalirati nakon izbora, još uvijek ne razmišlja.
U konačnici ćemo vidjeti kako će se Babićeva statistika i matematika, a još uvijek studira, pa mu je to ipak valjda friško, odraziti na njegov rezultat i daljnju političku karijeru. Hoće li mu se sav trud i angažman obiti o glavu i raspršiti poput mjeruhića od sapunice ili ne, pokazat će ipak svibanjski izbori. Eto, živi bili, pa vidjeli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba