RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

U Županijskoj skupštini 26, u gradskim vijećima 18,1, a u općinskim samo 13,9 posto žena

Objavljeno: 14.02.2017. mladenmandic

U Krapini je održana 15. sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, na temu “Ženske kvote na predstojećim lokalnim izborima”. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako ovakvi angažmani županijskih i gradskih povjerenstava za ravnopravnost spolova mogu pridonijeti da se potakne svijest o tome da je zaista potrebno da što više žena sudjeluje u tijelima političke moći.

Profiliranje žena

– Smatram da je iznimno važno da se žene što više profiliraju u javnosti, da imaju mogućnost predstavljati strategije, politike i ciljeve svojih političkih stranaka, kako bi ih građanke i građani mogla prepoznati i glasati za njih – poručila je pravobraniteljica. Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da Županija trenutno ima i predsjednicu Županijske skupštine, te da je udio žena u samoj Skupštini na razini od 26 posto.

Najmanje 40 posto

– Iako smo po broju žena na visokom četvrtom mjestu u Hrvatskoj, ne možemo biti zadovoljni ovim postotkom i općenito participacijom žena u hrvatskoj politici. Nadam se da će primjenjivanje sankcija iz zakona o ravnopravnosti spolova dovesti do toga da na listama bude najmanje 40 posto žena, što je i minimalni udio koji propisuje zakon – istaknula je zamjenica župana.
Predsjednica zagorskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Tajana Broz rekla je kako udio žena u općinskim vijećima u Zagorju iznosi 13,9 posto, a u gradskim vijećima 18,1 posto. Predviđene sankcije za nepoštivanje načela ravnopravnosti spolova na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština iznose 40 tisuća kuna, a za izbore za članove općinskih vijeća, 20 tisuća kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba