Zaštita prava pacijenata

Bolesnici se žale na smještaj, higijenu, rad osoblja, ali i na rad liftova i neodržavanje svete mise

Objavljeno: 14.02.2017. mladenmandic

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, Dubravko Sopek, predsjednik Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Krapinsko – zagorske županije, podnio je izvješće o radu u prošloj godini. Povjerenstvo je razmatralo pojedinačne pritužbe i pohvale pacijenata primljene putem osam sandučića, postavljenih u objektima zdravstvenih ustanova na području županije te direktno, putem pošte. Obradili su 23 predmeta. Primljeno je osam pritužbi, devet pohvala pacijenata, pet očitovanja zdravstvenih ustanova te jedan prigovor i jedno protestno pismo pacijenta. U Općoj bolnici Zabok obrađena su tri predmeta. U prvom predmetu, zaprimljena je pritužba za neodržavanje svete mise u bolničkoj kapeli za vrijeme blagdana, a zabilježene su i dvije pohvale za rad osoblja. Specijalna bolnica Krapinske Toplice zaprimila je dvije pritužbe i dvije pohvale. U prvoj pritužbi, zaprimljena je pritužba pacijenta na rad liftova i na veliki broj djelatnika koji ne nose identifikacijske kartice. U drugoj, zaprimljena je pritužba pacijentice na smještaj i higijenu u sobama. Pohvale se odnose na smještaj, prehranu te rad i ljubaznost medicinskog osoblja.

Pokvareni tuševi

U Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice zaprimljeno je pet pritužbi. Prvi se odnosi na problem s toplom vodom u kupaonicama, na pokvareni tuš u kabini kod bazena, te plaćanje ulaznice za kupanje osoba s invaliditetom u bazenu, zatim na usluge u sobi, neljubaznost osoblja, čistoću, na higijenu u sobama i kupaonicama, te se upozorava da je potreban inspekcijski pregled. Jedna pritužba odnosi se i na organizaciju i uvjete vježbanja u bazenu za vježbe, te na plaćanje kupanja za sve pacijente u velikom bazenu. Zaprimljen je i prigovor pacijenta na Izvješće Povjerenstva za izvanredni nadzor u Bolnici, a odnosi se na višestruke prigovore pacijenta na rad liječnika i trajanje terapija. Jedna pritužba se odnosi i na čistoću malog bazena.

Pohvala tehničaru u Krapini

U Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije obrađen je predmet očitovanja ravnateljice na pritužbu pacijentice na rad i postupanje liječnice dentalne medicine u ambulanti Krapinske Toplice iz prethodne godine, a zbog nepružanja hitne medicinske pomoći. Zavod za hitnu medicinu dobio je jednu pohvalu na postupke i odnos medicinskog tehničara prema maloljetnom djetetu u ambulanti u Krapini. U Zavodu za javno zdravstvo zaprimljeno je pak protestno pismo osobe s invaliditetom i hrvatskog branitelja, a odnosi se na laboratorijske pretrage i dostavljanje nalaza elektroničkim putem. Svim pacijentima, rekao je predsjednik Povjerenstva Dubravko Sopek, dostavljena je i pismena obavijest o postupanju Povjerenstva u njihovom predmetu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba