EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

HSS uoči lokalnih izbora napušta koaliciju sa SDP-om i HNS-om i ide s HDZ-om

Objavljeno: 13.02.2017. mladenmandic

Hrvatska seljačka stranka u Krapinsko – zagorskoj županiji napravila je veliki politički zaokret. Nakon što je dugi niz godina u Zagorju bila u koaliciji sa SDP-om i HNS-om, gdje su se na čelnim pozicijama izmjenjivali bivša predsjednica zagorskog HSS-a Vlasta Hubicki s kandidatima SDP-a, uoči ovogodišnjih svibanjskih lokalnih izbora, velikom većinom glasova opredijelili su se za koaliranje s HDZ-om.

Sve se još dogovara

Predsjednik zagorskog HSS-a Marijan Hohnjec, rekao nam je da je na nedjeljnoj programskoj Skupštini koja je održana u Oroslavju, od 70 članova Skupštine, njih 51 bilo za koaliciju s HDZ-om, 11 njih bilo je da idu samostalno, a samo osam članova Skupštine HSS-a bilo je za koaliciju sa SDP-om. Glasovalo se tajno.
– Članstvo stranke je odlučilo da idemo s HDZ-om i ja kao predsjednik moram poštivati odluku članstva. No, iako je svim ograncima data autonomija u izboru koalicijskih partnera na lokalnoj razini, sada još uvijek moramo čekati konačno mišljenje predsjednika stranke Kreše Beljaka. I stav Županijskog odbora također je velikom većinom bio da se ide u koaliciju s HDZ-om, gdje su 22 člana bila za koaliciju s HDZ-om, tri za koaliciju sa SDP-om, a deset njih za samostalni izlazak na izbore – rekao nam je Hohnjec.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao nam je kako oni u HSS-u imaju odluku da njihove podružnice na terenu mogu slobodno i autonomno pregovarati s kim će koalirati i izaći na lokalne izbore.

– To što ćemo u Krapinsko – zagorskoj županiji prvo početi pregovarati s HDZ-om, to još uvijek ne znači da ćemo s njima ići i u predizbornu koaliciju. Sve je još uvijek predmet dogovora – rekao nam je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.
Predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek rekao je kako su pregovori koje su vodili s HSS-om bili u duhu međusobnog uvažavanja i poštivanja.
– HDZ gleda HSS kao na sestrinsku stranku u okviru Europske pučke obitelji i svjesni smo da dijelimo niz zajedničkih svjetonazora i vrijednosti. Temelj našeg razgovora bila je kvalitetnija, uspješnija, modernija i jača Krapinsko – zagorska županija uz, dakako, svesrdnu pomoć Vlade i premijera Andreja Plenkovića. To su oni prepoznali i velikom većinom odlučili su da će krenuti na izbore u koaliciju s nama – rekao nam je predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.
Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao nam je kako oni HSS-u, unatoč tome što im je rejting u zadnje četiri godine znatno pao, nude iste uvjete kao i prije četiri godine, a to znači mjesto predsjednika Županijske skupštine i četiri sigurna vijećnička mjesta u Skupštini te još članstvo u dva, tri upravna vijeća.

Hajdaš se ne uzbuđuje

– Uopće se ne uzbuđujem zbog odlaska zagorskog HSS-a iz zajedničke koalicije. Sami su odabrali kako će četiri godine biti u oporbi, i ja im želim svu sreću. Željka Kolara i našu koaliciju, duboko sam u to uvjeren, nitko u Zagorju ne može pobijediti – rekao nam je predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.
– Očigledno je da je ponuda HDZ-a bila izdašnija nego naša i to je njihov izbor. Želio bih se zahvaliti dosadašnjem vodstvu HSS-a, jer smo imali jednu izuzetno korektnu suradnju. Doprinos njihovih vijećnika u radu Županijske skupštine i inače kada se radilo na Strategiji razvoja KZŽ te programima koje smo radili zajednički, je bio velik i osobno mi je žao što nećemo nastaviti tu suradnju. Međutim, politika je takva kakva je. Oni su izabrali svoj put, bit će ponovno četiri godine u oporbi, ali tako su se sami odlučili – rekao je župan Željko Kolar te dodao da SDP razgovara s partnerima i da je SDP svoje koalicijske partnere za sljedeće izbore već dogovorio, o čemu će do kraja tjedna obavijestiti i javnost, dok će sljedeći tjedan, najavio je Kolar, s njima potpisati sporazum o suradnji.



Zagorski HDZ će za župana predložiti Dragutina Ranogajca

Iako zagorski HDZ još uvijek nije javno obznanio svog kandidata za funkciju zagorskog župana, iz neformalnih izvora doznajemo kako će njihov kandidat za to mjesto gotovo sigurno biti predsjednik Hrvatske obrtničke komore, inače nestranački kandidat Dragutin Ranogajec. On će ponudu najvjerojatnije i prihvatiti, a to bi trebalo biti obznanjeno tijekom idućih nekoliko dana. Uz potporu novih koalicijskih partnera iz HSS-a, HDZ vjeruje da bi s Ranogajcem napokon mogli srušiti višegodišnju dominaciju SDP-a i HNS-a u Zagorju koje će na izborima predvoditi aktualni župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba