DC Zlatar Bistrica – Konjščina

Mještani ogorčeni: To ti je tak, kad podloga ni napravljena onak’ kak’ Bog zapoveda, onda ni cesta nemre zdržati

Objavljeno: 12.02.2017. mladenmandic

 

Dionica državne ceste od Zlatar Bistrice do Konjščine, dužine od oko devet kilometara, posljednjih nekoliko dana, potpuno je propala, izobličila se, i na njoj se trenutno otežano odvija promet. Stjepan Hercigonja iz Poljanice Bistričke, koji svojim biciklom svakodnevno prometuje po toj cesti, ne zna što se dogodilo. I sam se čudi što je, tako samo odjedanput, zadesilo tu cestu.
– Veliju da je za sve kriva huda zima i da je sad, kad je došlo toplije vrijeme, sve počelo otpuštati i otapati se, a kad kamioni dojdeju na mehku podlogu, onda oni sve živo trgaju. To ti je tak, kad podloga ispod ceste ni napravljena onak’ kak’ Bog zapoveda, onda ni cesta nemre zdržati – rekao nam je Stjepan Hercigonja.

Propadanje ceste

Što se događa s cestom, upit smo poslali i Hrvatskim cestama.
– Nakon odmrzavanja tla, voda je ostala u kolničkoj konstrukciji, te je prolaskom teških kamiona i tereta došlo do rapidnog propadanja ceste. Naime, ta cesta ima staru kolničku konstrukciju, koja nije dimenzionirana za ovakve terete. Ono što Hrvatske ceste sada rade je, da dok traje zimska služba, koristimo jedino raspoloživo i moguće, a to je lokalno saniranje s kamenim materijalom i frezanim asfaltom. Također, kod udarnih rupa koristi se i “zimski hladni asfalt – grambit”. Hrvatske ceste su upoznate s problemom, te će, čim to bude moguće, kada se upale asfaltne baze, a one trenutno imaju zimski remont, po poboljšanju vremenskih uvjeta pristupiti kvalitetnoj sanaciji – odgovorila nam je na naš upit glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.
Načelnik Konjščine Mirko Krznar rekao nam je da “fala Bogu kaj se cesta baš sad raspala” dok se gradi brza cesta.
– U kontaktu sam s Hrvatskim cestama i obećano mi je da će se ovih devet kilometara rekonstruirati do konca iduće godine, kada bi trebala završiti i treća faza gradnje brze ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice. Teški kamioni napravili su nakon odmrzavanja svoje i jednostavno sada, dok traju radovi na dionici od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, nema smisla ulaziti u bilo kakve veće zahvate rekonstrukcije, već će se sve morati rješavati kamenim materijalom ili frezanim asfaltom – rekao nam je načelnik Konjščine Mirko Krznar.

Ovakvo stanje neodrživo

Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić rekao je kako Hrvatske ceste moraju pod hitno riješiti ovaj problem, jer ovakvo stanje je neodrživo, a situacija je iz dana u dan sve gora.
– Jedan dio problema uzrokovala je zima, a jedan dio nakon odmrzavanja ceste i teški kamioni. Hrvatske ceste trebaju ovu dionicu pod hitno dovesti u fazu potpune sigurnosti. Na koji će način to napraviti, to je stvar struke. No, dvije godine, dok traje gradnja brze ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, mještani sigurno ne mogu čekati i voziti se po makadamu i šoderu. Potrebno je čim prije reagirati kako bi se naši mještani mogli sigurno voziti tom jako frekventnom prometnom dionicom – rekao nam je načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba