Pola platio Grad, pola Ministarstvo

Za sto tisuća kuna Grad Pregrada postao vlasnikom Ljekarničke zbirke Thierry

Objavljeno: 10.02.2017. mladenmandic

 

Po prvi put Ljekarnička zbirka Thierry, Muzeja grada Pregrade “Dr. Zlatko Dragutin Tuđina”, predstavljena je javnosti 30. ožujka 2008. godine i jedna je od tri tematske stalne izložbe otvorene u Muzeju grada Pregrade.

Izuzetna važnost

Zbirka predstavlja farmaceutsku djelatnost obitelji Thierry čije je djelovanje od izuzetne važnosti za Hrvatsku i Pregradu, jer su svojim zaokruženim procesom proizvodnje lijekova bili prethodnica današnjih velikih farmaceutskih poduzeća. Ljekarnik Adolf Thierry de Chateauvieux, dobio je 1892. koncesijsku dozvolu za rad ljekarne u Pregradi, te je već 1893. godine otvorio ljekarnu „K Angjelu čuvaru“ – prvu farmaceutsko – kemijsku tvrtku u jugoistočnoj Europi. Ljekarnička zbirka danas sadrži 254 eksponata različitih vrsta materijala i daje solidan pregled procesa farmaceutsko – industrijske proizvodnje lijekova obitelji Thierry, iz 19. stoljeća. Dio eksponata ove veoma važne zbirke za Hrvatsku i Pregradu, nalazio se u vlasništvu Grada. Kako bi uspio otkupiti eksponate ove, za Pregradu veoma važne zbirke, Grad se s projektom otkupa aplicirao na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2017. godinu. Temeljem odobrenog projekta Grad je dobio 50 tisuća kuna od strane Ministarstva, dok je preostali dio od 50 tisuća kuna osiguran gradskim proračunom.

Financijska konstrukcija

U Muzeju grada Pregrade ističu kako su izuzetno zadovoljni što je projekt otkupa prepoznat od strane Ministarstva te što su uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu za otkup. Naime, ukupan iznos novca potrebnog za otkup eksponata bio je sto tisuća kuna, temeljem procjene predmeta od strane Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba