PANEL U ZAGREBU

Župan Kolar: Potrebno je skinuti stigmu da je sramota biti poljoprivrednikom

Objavljeno: 08.02.2017. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u Zagrebu je sudjelovao je na panel – raspravi u organizaciji Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županija, na temu razvoja lokalne zajednice uz pomoć EU fondova i osnažene poljoprivrede.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako je kvalitetan razvoj ruralnih područja nezamisliv bez novca iz EU fondova.

Povučeno premalo novca

– Do 2020. imamo na raspolaganju 2,4 milijardi eura, a do sada je povučeno premalo, što svakako planiramo ispraviti. Drugi ključan faktor je decentralizacija sustava, bez koje nećemo moći razvijati područja – rekao je.
Župan Kolar rekao je da, u kontekstu neravnomjerne razvijenosti dijelova Hrvatske, zabrinjava i nerazmjer plaća.
– Najmanje su ondje gdje se najviše proizvodi, na sjeverozapadu zemlje i to jer smo najcentraliziranija država u Europi nakon Grčke i Portugala. U Zagorju zbog konfiguracije terena nema intenzivne poljoprivredne aktivnosti, ali sredstva ova regija zna iskoristiti ciljano i u skladu s vlastitim mogućnostima. Zagorski je puran od lipnja 2016. godine zaštićen europskom oznakom zemljopisnog podrijetla, dakle radi se o izvrsnom poticaju za ruralno gospodarstvo i povećanju prihoda poljoprivrednika. Poticanje povećanja uzgoja zagorskog purana na području Krapinsko-zagorske županije stoga se nameće kao logičan korak ka daljnjem razvoju – istaknuo je.

Obrazovna strategija

– Na tom tragu, možemo se nadovezati i na pitanje obrazovne strategije u koju moramo puno toga uložiti. Trebali bismo spriječiti da djeca koja izlaze iz škole idu na burzu, već da ih usmjerimo na one grane koje bilježe dobre proizvodne i izvozne rezultate. Valjalo bi skinuti stigmu da je sramota biti poljoprivrednikom – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba