STRUKA JE IZABRALA

Sandra Švaljek najbolja ekonomska analitičarka u prošloj godini

Objavljeno: 07.02.2017. Alen Brodar

Struka je Sandru Švaljek proglasila najboljom ekonomskom analitičarkom 2016. godine, a nagradu “Gorazd Nikić” u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručio joj je Nikica Valentić, izaslanik Predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović.
Sandra Švaljek gospodarstvenike je osvojila analitičkim kolumnama, a kao najbolju su je odabrali među ukupno 48 analitičara. Od pet najbolje ocijenjenih analitičara Sandra Švaljek jedina je žena, a kolege u užem krugu bili su joj Željko Lovrinčević, Damir Novotny, Guste Santini i Velimir Šonje.

Poslovna očekivanja

Hrvatski gospodarstvenici, predstavnici 403 poduzeća s gotovo 43 tisuće zaposlenih, sudjelovali su u anketi Poslovna očekivanja 2017. i prvi put nakon pet godina iskazali određeni optimizam time što su gospodarstvu dali ocjenu dobar (2,64).
– Sretna sam što priznanje dolazi od struke. Ostvareni rast treba iskoristiti za bitni zaokret i u ekonomiji i u društvu kako bi se stvorilo društvo otvorenih institucija koje daju priliku svima. Iskazani optimizam je opravdan jer očekivana stopa rasta od tri posto nije skroman nego stabilan rast. No, nije zajamčen i potrebno je održati ga što neće biti jednostavno ako se zna da je potencijalna stopa rasta hrvatskog gospodarstva tek jedan posto – rekla je Sandra Švaljek.
Demografski manjak velik je problem za Hrvatsku i njezinu ekonomiju.

Odlazak u Njemačku

– Zbog nedostatka ljudi nedostaje i radne snage. Od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske je u Njemačku otišlo 30 tisuća ljudi. Smanjenje radne snage je samo simptom da našem društvu nešto temeljno nedostaje – rekla je Švaljek i dodala da je nužno afirmirati poduzetništvo jer jedino ono stvara nova radna mjesta.
Švaljek je rekla i da će u anketi Poslovna očekivanja 2017. s posebnom pažnjom proučiti što kažu zagrebački poduzetnici, jer će joj to uskoro trebati, budući da se kandidirala za gradonačelnicu hrvatske metropole.
– Njihova povratna informacija mi je bitna, želim znati koje su njihove potrebe – zaključila je Švaljek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba