Stručni skup u Mariji Bistrici

Uz film, književnost i glazbu iz doba narodnog preporoda, proslavili jubilarne obljetnice

Objavljeno: 06.02.2017. zagorjeinternational

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici je u suradnji sa Središnjicom Matice hrvatske u petak i subotu organizirao dvodnevni interdisciplinarni znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića ‒ “tiho žarište” Hrvatskog narodnog preporoda i Matice Ilirske” i Svečanu akademiju u povodu 175. obljetnice osnivanja Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića.

Film “Lisinski”

Prvi dio skupa završio je prikazivanjem prvog hrvatskog igranog filma ”Lisinski” Oktavijana Miletića iz 1944. godine, koji je jednim dijelom sniman i u Mariji Bistrici. Skup je nastavljen u subotu, kada je uz zanimljiva izlaganja predstavljeno i nekoliko knjiga vezanih uz tematiku koja se obrađivala.
U Domu kulture u Mariji Bistrici u subotu je održana svečana akademija na kojoj su nastupili Klapa Bistrica, sopranistica Lidija Horvat Dunjko i Mario Čopor na glasoviru, violinistica Dunja Bontek, Dramska skupina Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, Zbor Glazbene škole Marija Bistrica i Limena glazba KUD-a Lovro Ježek.
Izvodila se glazba preporodnog doba, te su na programu uglavnom bila djela Vatroslava Lisinskog i Ferde Livadića. Na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović, napomenuvši kako je ovo prva u nizu proslava 175. godišnjice Matice hrvatske, a biranim riječima o ovom vrijednom događaju govorili su i Tonko Maroević u ime HAZU te prorektor Sveučilišta u Zagrebu Mladen Janjanin.

Mnogo značajnih ljudi

U ime domaćina pozdrave su uputili i načelnik Marije Bistrice Josip Milički i rektor Svetišta Domagoj Matošević, a zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, uz čestitke na odrađenom poslu istaknula je kako nikada na jednom mjestu nije vidjela toliko značajnih ljudi iz znanstvenih i kulturnih krugova, piše Radio Marija Bistrica. Na kraju programa zahvale svim sudionicima, kako znanstvenog skupa, tako i svečane akademije, uputila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Snježana Husinec, koja je istaknula kako je skup u potpunosti uspio, te je najavila daljnje aktivnosti.

Foto: RMB

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba