VELESLALOM U ZAČRETJU

“Uspjeh utrke ne mjeri se medaljama, već zadovoljnim licima i osmjesima”

Objavljeno: 05.02.2017. Jelena Jazbec

Na zimskom poligonu u Svetom Križu Začretju, više od 50 mladih skijaških natjecalo se u drugoj utrci Otvorenog prvenstva Zagorja u veleslalomu za djecu do 12 godina. Natjecanje se odvijalo u muškoj i ženskoj kategoriji, a unutar svake od njih, bile su i tri dobne kategorije – za djecu do šest godina, za djecu od šest do devet godina, te za djecu od devet do 12 godina.

Zimska škola skijanja

– Ima djece iz svih skupina predznanja. Mi se trudimo potaknuti i one najmlađe, dakle, one koji su prvi puta stali na skije, ali i one iskusne. Naš je interes da skijanje oživi među najmlađima i onim nešto starijima, među onim manje iskusnima, ali i onim iskusnijima. Uspjeh organizacije ove utrke ne mjeri se medaljama, nego zadovoljnim licima i osmjesima – rekao je tajnik glavnog organizatora ove utrke, Skijaškog kluba “Stars” iz Svetog Križa Začretja. Inače, Ski klub “Stars” na svetokriškom poligonu već četvrti vikend zaredom provodi Zimsku školu skijanja za najmlađe. Škola je ove godina privukla brojne zainteresirane male Zagorce, koju su upravo na toj stazi napravili svoje prve skijaške korake.
Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos za inicijatore utrke i Zimske škole ima samo riječi hvale.
– Danas sam ovdje samo kao podrška, inače, nećaci su oni koji su pravi mali skijaši, i koji su svoje prve skijaške korake napravili ovdje, kao i većina Svetokrišćana i Zagoraca. Mislim da ovaj sadržaj premašuje granice Začretja, to je važan sadržaj za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju. Sljeme je, možemo to reći, više za profesionalce, a ovdje se ipak stječu prvi koraci, mališani stječu stabilnost i sigurnost i mogu naučiti ono što im je potrebno da bi kasnije mogli skijati na pravim stazama i velikim skijalištima. Staza je kroz ovo zimsko razdoblje polučila dobre rezultate. Mališane je natjerala da se dignu iz kreveta, maknu od kompjutora, i mislim da je to vrijedan sadržaj koji počiva na entuzijazmu ovih ljudi koju su se odlučili napraviti ovako nešto – rekao je.
Podršku projektu dala je i Krapinsko – zagorska županija.
– Na ovakvoj organizaciji zaista treba zahvaliti i čestitati entuzijastima koji žele to odraditi, na čelu s načelnikom i kompletnom ekipom iz Svetog Križa Začretja. Tko zna, možda jednog dana ovdje prve korake napravi i novi Ivica Kostelić – rekao je zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

“Staza je super”

Razgovarali smo i sa sudionicama utrke.
– Skijati sam naučila sam šest godina na Sljemenu. Ovo mi nije prvo natjecanje. Kakav rezultat očekujem? Dobar – rekla nam je osmogodišnja Jelena Katarina Ferenčak iz Začretja.
Njezina prijateljica Greta Ciglenečki također već ima iskustva u ovakvim natjecanjima.
– Moj najbolji rezultat bilo je osvojeno treće mjesto. Isprobala sam već i ovu stazu i bilo mi je super. Voljela bih jednog dana biti skijašica – otkrila nam je ova osmogodišnjakinja iz Ciglenice Zagorske.



Proglašeni pobjednici u tri dobne skupine – do šest, devet i 12 godina

U kategoriji djevojčica do šest godina, pobijedila je četverogodišnja Dora Šuper, u kategoriji do devet godina, osmogodišnja Lena Borovčak, i u kategoriji do 12 godina, desetogodišnja Nika Leljak.
U kategoriji dječaka, u najmlađoj dobnoj skupini pobjedu je odnio šestogodišnji Leon Zrinski. U kategoriji do devet godina, slavio je sedmogodišnji Karlo Marinović, i u kategoriji do 12 godina, desetogodišnji Davor Zrinski. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba