JOŠ UVIJEK PAMTIMO…

“Seks i grad” – što smo o muško – ženskim odnosima naučile iz kultne serije

Objavljeno: 05.02.2017. zagorjeinternational

Iako je prošlo trinaest godina od završetka emitiranja serije koja je zavladala svijetom, „Seks i grad“ ne gubi na popularnosti. Ni muškarci ni žene nisu uspjeli zaboraviti lica četiriju neudanih prijateljica s Manhattana, a svi se još uvijek sjećamo njihovih doživljaja i britkih komentara. Podsjećamo vas na najdomljivije trenutke HBO-ove serije, točnije, na najvažnije životne pouke koje smo iz nje mogle naučiti.

Neki su odnosi poput ovisnosti.
Sjećate li se razdoblja u kojem Carrie započinje vezu s Aidanom te odlučuje prestati pušiti? U tim trenucima u njezinu se životu ponovno pojavljuje Big i ona popušta i upušta se u aferu sa svojim oženjenim bivšim dečkom, te se istovremeno vraća starom poroku – cigaretama.
Neki su odnosi baš poput ovisnosti. Određeni su muškarci poput poroka. Svjesne smo da si nanosimo štetu, ali ne možemo se prisiliti na bijeg. Začarani je to krug: srce nam je slomljeno, oporavljamo se, i taman kada osjetimo oslobođenje, javlja se nova kušnja, a mi, kao što Carrie kaže, bezglavo srljamo na stari plamen. Poput ovisnika, tražimo novu dozu koja će proizvesti onaj veličanstven osjećaj. I svaki puta obećajemo da je zadnji, ali rijetko kada zaista bude.
Carriena afera nije baš slavno završila, a najgore od svega bilo je to što nije stradalo samo njeno srce, nego je povrijedila i čovjeka koji ju je iskreno volio.
Dobro razmisli prije nego što sljedeći puta budeš započinjala odnos s predvidljivim ishodom.

Ako je već na početku toliko komplicirano, kako će biti u budućnosti?

Kada se u njezinu životu pojavio dečko s kojim je hodala u srednjoj, Carrie je pomislila kako se time krug zatvorio, a ona je napokon pronašla nekoga s kime može započeti nešto ozbiljno. No, uspostavilo se da dotični ima psihičkih problema. Iako razočarana, Carrie odlučuje ne započinjati vezu, svjesna činjenice da si ne može dopustiti još loših odluka vezano uz muškarce.
Nemoj biti pesimistična i bojati se napustiti odnos koji već u početku crpi tvoju pozitivnu energiju.

Budi ustrajna u onome što želiš.
Prilikom započinjanja nečeg novog, uvijek budi sigurna u to što tražiš od pojedinog muškarca. Nemoj se bojati dati mu to do znanja, jer on ne može čitati tvoje misli. Postavi određene granice, i nemoj ih prelaziti. Uvijek štiti sebe i podsjećaj se da muškarca ne možeš promijeniti. Ti trebaš partnera, a ne projekt. Promijeniti možeš samo sebe i svoje loše navike, a ono što ne dobivaš od njega, zasigurno ti može pružiti netko drugi.
Od samog početka, Carrie je jasno Bigu dala do znanja da s njime želi ozbiljan odnos, i kada je shvatila da oni nemaju isti pojam veze i bliskosti, bez razmišljanja ga je nogirala.

Nemoj financijski ovisiti o muškarcu.

Nije važno koliko zarađuješ ti, a koliko on, niti tko od vas dvoje zarađuje više. Najvažnije je da imaš svoj novac, da si sposobna sama ga zaraditi, i da znaš da, što god da se dogodi, moći ćeš preživjeti bez muškarca. Ova nas je serija učila upravo tome. Iako je pomalo nerealna ideja o Carrie kao freelance novinarki koja si može priuštiti svu tu markiranu odjeću i obuću, činjenica jest da su sve četiri glavne junakinje uspješne žene s karijerom, dovoljno sposobne zaraditi vlastiti novac.

Ostavi onoga tko ne poštuje ono što ti jesi.
Ruski umjetnik Aleksandar Petrovski svojim je romantičnim gestama osvojio Carreino srce, a vrhunac se dogodio kada ju je pozvao da dođe živjeti s njim u Pariz. Međutim, taj novi život značio je da će Carrie biti podređena njemu i njegovoj karijeri, i da će izgubiti sve ono što je imala i voljela: svoje prijateljice, svoju karijeru i život u New Yorku. Ta je veza bila osuđena na propast, baš kao i veza Samanthe i Richarda. Naime, iako je Richard bio jedini muškarac koji je uspio otopiti zaleđeno Samanthino srce, ona ga je ostavila, svjesna činjenice da bi cijeli život morala provesti u strahu da će je taj zakleti ženskar prevariti, kao što je već jednom i učinio.

 

Nepredvidljivost je čar života.

Miranda se u seriji istaknula svojim oštrim stavovima. Ironizirala je apsolutno sve, a posebice ljubav, veze i muškarce. Odbacila je Stevea zbog svojih strogih uvjerenja, ali ju je život odveo u sasvim nepredvidljivom smjeru, i vratio je onome kojega je odbacila. Rodila je Steveu dijete, a naposlijetku i učinila ono što prije nije mogla ni zamisliti: preselila se u Brooklyn, dala otkaz i posvetila se obitelji. I postala sretnijom nego što je ikada bila.
Sličan je primjer i Charlotte. Cijeli je život sanjala princa na bijelom konju, savršenog muškarca koji će je oženiti, kojemu će roditi djecu te će tako živjeti sretno do kraja života. Uspostavilo se da joj je sreću donio nimalo naočit niti sofistiran čovjek, ali koji ju je volio i prihvatio onakvom kakva ona jest.

Žene se uglavnom zaljubljuju u isti tip muškarca…

…i to je naša vrsta monogamije, rekla je jednom prilikom Lauren Bacall, poznata američka glumica 50-ih godina, a stereotip je podržala i ova serija. Sjećate li se scene u kojoj Carrie, nakon seksa s čovjekom koji joj priznaje da psihijatru odlazi zato što gubi interes za žene odmah nakon vođenja ljubavi, spoznaje veliku istinu?

Zavoljeti sebe najvažnija je životna misija.

Kao što je jednom prilikom rekla Carrie: “Najuzbudljivija, najizazovnija i najvažnija veza, jest ona koju imaš sama sa sobom. I ako uspiješ pronaći nekoga tko će voljeti onu tebe koju voliš i ti sama, to je zaista predivno. “

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba