FENOMEN NA POLITIČKOJ SCENI

Predsjednik HSSK-a Nedjeljko Babić: Ako članstvo izrazi želju, kandidirat ću se za krapinsko – zagorskog župana

Objavljeno: 05.02.2017. mladenmandic

Hrvatska stranka svih kajkavaca nova je stranka centra na hrvatskoj političkoj sceni. U nepunih godinu dana djelovanja u cijeloj Hrvatskoj uspjeli su skupiti više od 20 tisuća članova, samo polovicu manje nego što ih danas ima SDP. Stranku vodi iskusni političar, osnivač HDZ-a u klanječkom kraju, 48-godišnji Nedjeljko Babić iz Lučelnice kraj Klanjca.

Tko je zapravo Nedjeljko Babić?

Rođen sam 11. lipnja u Klanjcu, u životu sam se bavio mnogim poslovima i usavršavao se, a sada sam i student treće godine na Veleučilištu VUKA u Karlovcu. Oženjen sam i otac dvojice odraslih sinova. U siječnju 1990. godine uključujem se u HDZ, gdje sam kao predsjednik inicijativnoga odbora skupio 23 člana i osnovao ogranak HDZ-a za bivšu općinu Klanjec. Nakon osvajanja vlasti izabran sam za zamjenika Predsjednika Skupštine općine Klanjec. Jedan sam od prvih osnivača Mladeži HDZ-a, a potom i predsjednik Županijskome mladeži HDZ-a. Bio sam zamjenik načelnika općine Klanjec, potom načelnik i prvi klanječki gradonačelnik. Potom sam bio i dopredsjednik Zagorske stranke i sada sam predsjednik Hrvatske stranke svih kajkavaca. Osim bavljenja politikom, bio sam i predsjednik NK Predionica, član Predsjedništva županijskog Nogometnog saveza, predsjednik DVD-a Lučelnica i član predsjedništva VZG Klanjca i njen zapovjednik.

Gdje je puklo na relaciji Babić – HDZ?

Sve što se počelo događati 2005. godine u toj stranci je javnosti jako dobro poznato. Oni koji su marljivo radili i stvarali iz ničega čudo u svojoj lokalnoj sredini, počeli su smetati na odgovornim dužnostima i počeo je “lov na vještice”. Na sam svoj rođendan, 11. lipnja 1999. godine dobrovoljno sam dao ostavku na preko 20 funkcija i odlazim iz toga društva. Na nagovor predsjednika Zagorske stranke Miljenka Jerneića, ulazim u tu malu stranku gdje sam deset godina pokušavao s tim poštenim i običnim ljudima napraviti nešto za našu lokalnu zajednicu, no, bez uspjeha, jer stranke koje djeluju unutar jedne županije budu progutane od velikih stranaka.

Prije godinu, dvije razišli ste se i s predsjednikom Zagorske stranke Miljenkom Jerneićem?

Moram već jednom razjasniti da s Jerneićem nikada nisam došao u sukob. Na zadnjoj sjednici Predsjedništva dogovorili smo se da je vrijeme da izađemo iz okvira djelovanja u jednoj županiji i da izmijenimo naziv stranke iz ZS-a u Kajkavsku stranku te da počnemo djelovati na području 11 kajkavskih županija i da predsjednik i dalje ostane Miljenko Jerneić. Nakon nekoliko dana on sam daje ostavku, a ja kao zamjenik preuzimam vođenje stranke. Na žalost, do sada smo se vidjeli samo jednom. Žao mi je što Miljenko Jerneić nije vjerovao u taj moj program jer se sada vidi kako baš takav program daje velike i zavidne rezultate i ne samo u Zagorju nego i u cijeloj Hrvatskoj. Bilo bi mi drago da se jednoga dana kao i sa svima ostalim lokalnim strankama udružimo i nastavimo borbu za isti cilj.

Postali ste i predsjednik Udruge zagorskih mljekara?

Kako sam cijeli svoj radni vijek stjecao dohodak radeći s obitelji u svojim privatnim poduzećima, manje – više uspješno, osvjedočio sam se, zahvaljujući ljudima koji su vodili gospodarstvenu politiku u “Lijepoj Našoj” da tko želi pošteno raditi i živjeti od svoga rada tu ne može uspjeti. U jednome trenutku odlučio sam zatvoriti firme te osnovao OPG na kojem sam mislio mirno živjeti. No, i tu se uključila politika i samo u par godina uništila kompletnu poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. U 2012. godini postajem predsjednik zagorske Udruge proizvođača mlijeka i dopredsjednik i glasnogovornik Hrvatskog saveza udruge proizvođača mlijeka, gdje sudjelujem u aktivnome radu za borbu hrvatskoga seljaka i u radu raznih povjerenstva u Ministarstvu poljoprivrede. Moja Hrvatska stranka svih kajkavaca će poseban naglasak staviti na spašavanje seljaka i poljoprivredne proizvodnje.

Koji su motivi osnivanja nove stranke – Hrvatske stranke svih kajkavaca?

Osnovni motiv je bio, a to dokazuje i naš Statut, borba za obične ljude koji po prvi puta mogu svojim aktivnim sudjelovanjem u stranci nakon lokalnih izbora participirati u vlasti tako da radeći kao vijećnici u svojim mjesnim odborima, počnu mijenjati život sebi i svojim bližnjima. Prepoznavši naša nastojanja ljudi se svakim danom sve više i više učlanjuju, a to uključivanje tisuće i tisuće članova daje nam snagu, ali i kvalitetu.

Koliko ste dosad osnovali podružnica i ogranaka u Zagorju i susjednim županijama i koliko imate članova?

Z Krapinsko – zagorskoj županiji smo do sada smo osnovali 57 ogranaka stranke na području 57 mjesnih odbora od ukupno 225 mjesnih odbora u 25 općina i sedam gradova. Na području Hrvatske do sada smo ih osnovali preko 330, a kako svake subote osnivamo po 30 do 50 ogranaka očekujemo do lokalnih izbora preko tisuću temeljnih ogranaka s minimalno 50 članova u svakom. Do sada imamo preko 20 tisuća članova. Kako uskoro mijenjamo naziv stranke u Hrvatsku stranku svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, tako i širimo djelovanje na područje cijele Hrvatske, a kako nam je cilj ući u svako selo i ulicu sa svojim ogrankom, broj od 300 tisuća će biti ostvaren i prije roka od tri i pol godine, točnije prije novih parlamentarnih izbora.

Što očekujete od skorih lokalnih izbora i da li se planirate kandidirati i za župana?

U svim gradovima i općinama želimo izaći samostalno s listama, a kako nam svakodnevno ulazi stotine i stotine novih članova, filtriramo i odabiremo ljude koje ćemo kandidirati za načelnike i gradonačelnike diljem Hrvatske. Za mene je politika matematika i statistika, a ne puno pričanja i lažnih obećavanja. Ako ću slušati želje svojih članova, moguće je i da se kandidiram za župana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba