ZIMA JOŠ NIJE GOTOVA

Za desetak dana slijede nam još niže temperature od siječanjskih?

Objavljeno: 02.02.2017. mladenmandic

Najave o kraju jako niskih temperatura koje su nas zahvatile tijekom cijelog siječnja, kada se temperatura praktički u kontinentalnoj Hrvatskoj nije dizala iznad ništice, ipak su ponešto preuranjene – već za desetak dana moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće. Naime, prema prognozama Istrameta, glavninu zime u Hrvatskoj tek treba očekivati tijekom veljače. U odnosu na temperature koje su zabilježene u siječnju, veljača bi trebala donijeti još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.

Jaka anticiklona

Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka sve do Sredozemlja. Riječ je o “savršenoj” zimskoj situaciji kakva je zabilježena u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću, kao što je bila ona iz 1956. godine. Ipak, kažu u Istrametu, ovu analizu treba uzeti uz dozu opreza, pošto se govori o periodu koji dolazi tek za desetak dana.

Od ponedjeljka zahlađenje

U Meteorološkoj postaji na Popovcima kraj Krapine, rekli su nam kako od ponedjeljka, nakon, tri, četiri dana južine s dnevnim temperaturama od 10 do 13 stupnjeva Celzijusa, definitivno slijedi zahlađenje i temperatura će se opet spuštati ispod ništice. No koliko, zasad još uvijek ne mogu predvidjeti te će o tome nešto više moći reći tek za nekoliko dana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba