Ovog petka i subote u Mariji Bistrici

Znanstveni skup o bistričkom župniku Ivanu Krizmaniću

Objavljeno: 30.01.2017. mladenmandic

 

Povodom 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića, ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici u suradnji sa Središnjicom Matice hrvatske, organizira Znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića – tiho žarište hrvatskog narodnog preporoda i Matice ilirske”.

Okupljanje na Župnom dvoru

U vrijeme velikih kulturno – političkih previranja u Hrvatskoj i cijeloj Habsburškoj Monarhiji, 30-ih i 40-ih godina 19. stoljeća, mnogi znameniti hrvatski intelektualci okupljali su se u Župnom dvoru u Mariji Bistrici gdje im je gostoprimstvo i svesrdnu podršku pružao bistrički župnik, prevoditelj i promicatelj kulture, danas nepravedno zaboravljeni opat Ivan Krizmanić. Dolazili su tih godina Ljudevit Gaj, Dragutin Rakovac, Stanko Vraz, Dragojla Jarnević, Vatroslav Lisinski i drugi hrvatski ilirci, te neki preporoditelji iz drugih slavenskih zemalja. Znanstveno – stručni skup počinje u petak prvim dijelom od 14 do 20 sati u Bluesun hotelu Kaj, a nastavlja se u subotu od 9 do 16 sati. U subotu od 17 sati u Domu kulture održat će se i svečana akademija.

Spomen ploča

Bit će podignuta i spomen ploča Ivanu Krizmaniću i osnivanju Matice ilirske, položit će se vijenci na njegov grob, otvoriti izložba “Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda” te tiskati zbornik radova sa skupa. Pokrovitelji su Krapinsko – zagorska županija i Općina Marija Bistrica, a partneri u projektu Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Svetište Majke Božje Bistričke i općinska Turistička zajednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba