NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA

“Nek mi Država plati ogradu, pa mi Medo više ne bu na lancu”

Objavljeno: 28.01.2017. mladenmandic

Prema prijedlogu novog Zakona o zaštiti životinja koji bi se tijekom ove godine trebao naći u saborskim klupama su i zabrana vezivanja pasa, zabrana stalnog držanja pasa u boksu, nastavak zabrane uzgoja životinja radi krzna (posebice se to odnosi na uzgajivače činčila), te obveznu sterilizaciju od strane skloništa. Novim zakonom trebala bi se ukloniti i sadašnja odredba prema kojoj skloništa pasa, nakon isteka roka od 60 dana, ako se ne pojavi udomitelj, mogu usmrtiti psa.
No, iako Zakon o zaštiti životinja još uvijek nije donesen, gradske vlasti u Zagrebu, već su donijele odluku da se svi oni koji drže psa na lancu mogu kazniti novčanom kaznom od 600 do 1000 kuna, a uskoro bi odredba o kažnjavanju vlasnika koji drže pse na lancu, trebala osvanuti i u Osijeku. Što o eventualnom kažnjavanju ako drže psa na lancu, propišu li im to državne, gradske ili općinske vlasti, misle Zagorci?

Medo na sijenu i slami

– To je potpuna bedastoća. S jedne strane stalno nam govore kako pas mora biti pod nadzorom i na lancu, a s druge strane sad bi nas kažnjavali ako ga privežemo na lanac. Moj Medo za kojeg sam siguran da nikog ne bu vgrizel, dok sam kod kuće je pušten i može slobodno šetati. No, kad nisam kod kuće i po noći ga privežem na lanac i ne vidim kaj je tu nehumano. Jer, lanac je dug sedam, osam metara i Medo se uvijek, bilo po zimi kad su velike hladnoće ili po ljeti, kad su velike vrućine, može skloniti u štalu gdje može ležati na sijenu ili slami – rekao nam je 62-godišnji umirovljenik iz sela Marinci kraj Pregrade Dragutin Hlupić.
Josip Kancir, 54-godišnjak, zaposlenik Hrvatskih pošta u Zagrebu, iz susjednog sela Gorjakovo, rekao nam je također kako bi zakonska zabrana držanja pasa na lancu, posebice u manjim sredinama bilo neprihvatljivo rješenje.
– Meni pas Medo služi kao čuvar kuće i gospodarskog objekta i kad bi mi netko pokušao nešto ukrasti, lajanjem bi me uvijek upozorio da se nešto događa. Psa imam na dugom lancu, koji je na sajli i on se može slobodno kretati i po zimi i po vrućini i kad god to želi, može se skloniti u gospodarski objekt. I ja bih rado imao ograđeno dvorište, ali to košta. Nek mi Država plati ogradu, pa mi Medo više ne bu na lancu – rekao nam je Kancir.

Bolje na lancu, nek’ u boksu

Specijalizirani veterinar za kućne ljubimce Saša Mohač baš i ne podupire ideju da bi se trebalo zabranjivati držanje pasa na lancu.
– Ako vlasnik psa ima dugi lanac i pas se u svakom trenutku, bilo da se radi o hladnoći ili velikoj vrućini, može skloniti u kućicu ili gospodarski objekt, mislim da je to puno humanije rješenje nego da se zatvori u boks od četiri kvadrata. Mislim da bi se, prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja, trebala voditi briga i o tome imaju li psi koji su privezani za lanac humane uvjete ili ne – rekao nam je Mohač te dodao kako u Hrvatskoj sigurno postoji puno većih problema, poput siromaštva i nezaposlenosti od onih hoće li se vlasnik psa na lancu kazniti ili ne.
Slično mišljenje ima i Mladen Jemeršić, direktor Skloništa za napuštene životinje “Luč Zagorja” iz Selnice kraj Matije Bistrice.
– Ako je pas na dugom lancu i ako ima mogućnost za velike hladnoće ili vrućine skloniti se, ne vidim nikakvog razloga zašto bi se vlasnike pasa kažnjavalo. To je puno humanije nego da su u ograđenom boksu. Mislim da smo još daleko od usvajanja takvog zakona i pitam se tko bi ga uopće mogao provoditi na terenu – zaključio je Mladen Jemeršić.



GRADONAČELNIK KRAPINE ZORAN GREGUROVIĆ:

U Krapini zasad nemamo odluku o zabrani, ali psi ne bi trebali biti na lancu

– Moje mišljenje je da psi ne bi trebali biti na lancu, što je nehumano, već u ograđenim dvorištima, odnosno ako su u stanovima, da ih se izvede van na uzicama. Grad Krapina zasad nema odluku o zabrani držanja pasa na lancima, no ako Zakonom o zaštiti životinja to bude propisano, mi ćemo ga se sigurno pridržavati – rekao nam je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba