“NOĆ MUZEJA” U KRAPINI

Kroz cjelovečernji program, ispričana jedinstvena priča o krapinskom blagu – Festivalu kajkavskih popevki

Objavljeno: 28.01.2017. Jelena Jazbec

“Noć muzeja“ obilježena je i u Galeriji grada Krapine, u kojoj je, s obzirom na ovogodišnju glazbenu temu manifestacije, kroz petosatni program, ispričana jedinstvena priča o najvećem blagu grada Krapine i onome što je čini prepoznatljivom diljem Hrvatske – Festivalu kajkavskih popevki.

Druženje s izvođačima

Program je započeo u 19 sati, otvorenjem izložbe “Festival kajkavskih popevki Krapina (1966. – 2016.). Od 19.30 sati, posjetitelji su mogli uživati u filmu “Od Kaja do Fale“ iz 2007. godine, nakon čega su na pozornicu stupili izvođači koji su svojim nastupima obilježili važan dio dugogodišnje povijesti krapinskog Festivala – Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Zdenka Kovačićek, Tanja Mršić i Radek Brodarec – ovog puta okupljeni kako bi u sklopu prigodnog druženja pod nazivom “Zvonil je kaj“, s posjetiteljima podijelili svoje najljepše uspomene na nastupe u Krapini. Uz voditelja Željka Slunjskog, prisjetili su se tih slavnih dana i pjesama koje su otpjevali na krapinskoj pozornici.
– Kada bismo mi izvođači dolazili ovdje u Krapinu, dočekivali su nas kao istinske zvijezde. Takav smo tretman imali – rekla je Višnja Korbar, prisjetivši se samih početaka krapinskog Festivala, a pred okupljenom je publikom odrecitirala i pjesmu posvećenu gradu Krapini.

“Popevke za navek“

Po završetku jednosatnog druženja, započeo je koncert “Popevke za navek“, u sklopu kojeg su svojim izvedbama, osim prethodno spomenutih Elvire Voće, Gabi Novak, Višnje Korbar, Zdenke Kovačićek, Tanje Mršić i Radeka Brodareca, krapinsku publiku oduševili i Josipa Lončar, Iva Ranogajec Inkret, Ivan Benc, Gordana Ivanjek Tušek, Miljenko Golub, Roko Vušković te Karla i Dino Miklaužić, uz pratnju orkestra u sastavu Branko Ovčarić, Julije Njikoš, Pere Ištvančić i Karlo Kukovačec.
Događaj su organizirali Pučko otvoreno učilište Krapina i Galerija grada Krapine, uz suorganizatore – Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i Radio Kaj.



Kroz glazbu, Zagorci se prisjetili zagorskih neandertalaca i Prejčevih popevki

Hrvatsko muzejsko društvo već 12. godinu za redom provodi manifestaciju “Noć muzeja”. Ove godine tema je bila “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”. U Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini se sinoć okupilo oko 1300 posjetitelja. Oni su mogli saznati sve zanimljivosti o najstarijem poznatom glazbenom instrumentu, frulici koja je pronađena u Sloveniji, na lokalitetu “Divje babe”, a koja je stara najmanje 45 tisuća godina. Frulica, čija se replika nalazi u stalnom postavu Muzeja krapinskih neandertalaca, inspirirala je zagorskog virtuoza na usnoj harmonici i dobitnika četiri Porina Tomislava Golubana da i sinoć interpertira glazbu na tom prapovijesnom instrumentu.
U dvoru Veliki Tabor, “Noć muzeja” je započela otvorenjem izložbe “Hladno oružje i zaštitna oprema iz kulturno – povijesne zbirke Dvora Veliki Tabor“, autorice Nadice Jagarčec.
Renata Dečman održala je predavanje o poznatom glazbeniku i umjetniku Gjuri Prejcu, a svojim glazbenim nastupom, otpjevavši neke od Prejčevih popevki poput “Peharček moj” i “Vu plavem trnaci”, upotpunili su i Rajko Suhodolčan i Darko Berović.
U kumrovečkom etno – muzeju “Staro selo” nastupili su glazbenici Zagorje Brass Quinteta, članovi kumrovečke etno udruge Zipka i klape Brv. Predstavile su se i dvije zvjezdarske skupine – “Desinićki popevci” i “Šlogari iz Desinića”. Goran Škrlec, djelatnik Muzeja, održao je i predavanje o glazbenim tradicijskim glazbalima u Zagorju, a Zvonko Majdak interaktivnu radionicu o izradi i oslikavanju tamburica. (mlm)



SVETI KRIŽ ZAČRETJE
Glazbena čajanka u Privatnoj muzejskoj zbirci Marije i Stjepana Jačmenice

Noć muzeja obilježena je i u Svetom Križu Začretju, Glazbenom čajankom koja je održana u prostoru Privatne muzejske zbirke Marije i Stjepana Jačmenice. Tim povodom, bila je postavljena izložba starih gramofona, gramofonskih ploča i radio aparata. Tijekom druženja, oživio je i stoljetni gramofon, koji je u “stereo tehnici” reproducirao Šoštarsku polku. S obzirom na to da se radilo o čajanci, bili su izloženi i kositreni, srebrni i porculanski čajnici, a posjetitelji su mogli samostalno pripremati čajeve u porculanskim šalicama iz prošlog stoljeća.
Događaj je organizirala Udruga za očuvanje baštine i promicanje kulture življenja “Djedovina”. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba