HUMANOST NA DJELU

U samo 24 sata, prikupili dovoljno novca za liječničku pretragu teško bolesnog Izidora Puljeka (28) iz Strahinja Krapinskog

Objavljeno: 26.01.2017. Jelena Jazbec

Ivica Nežmahen na svojem je facebook profilu u utorak pozvao sve svoje prijatelje, poznanike i ljude plemenitog srca da se uključe u humanitarnu akciju za pomoć teško bolesnom 28-godišnjem Izidoru Puljeku, bratiću njegove supruge. U samo 24 sata, Zagorci su pokazali svoju humanost i prikupili dovoljno novca za pretragu koja bi mogla biti ključna za spas ovog mladog ljudskog života.

Presađivanje srca

Izidor Puljek iz Strahinja Krapinskog leži u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica još od 21. listopada prošle godine, u Klinici za bolesti srca i krvnih žila. Hitno je stavljen na listu Eurotransplanta za presađivanje srca, jer njegovo srce radi s manje od 20 posto snage.
– Njegova obiteljska anamneza izrazio je loša. Od srčanog udara u relativno ranim godinama života umrli su njegov otac, majka i ujak. On trenutno ima 28 godina i jedina šansa da još neko vrijeme normalnog i dobrog života proživi s nama, jest presađivanje srca. Da bi se pronašlo srce koje će Izidorovo tijelo prihvatiti, 10. siječnja u Finsku su poslani uzorci Izidorove krvi, kako bi se obavila pretraga genetskog tipiziranja, no Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao i nijedno drugo zdravstveno osiguranje, ne pokrivaju trošak te pretrage. Stoga sam na svojem facebook profilu pozvao sve ljude dobrog srca da mi pomognu skupiti potrebnih osam tisuća kuna do 10. veljače, kako bismo mogli podmiriti troškove pretrage – otkriva Nežmahen, koji se novom objavom oglasio već jučer, nakon što je u samo 24 sata prikupljena potrebna svota.
– Jako sam se pozitivno iznenadio. Prikupljeno je ukupno 10.075 kuna, pa sam zato zamolio ljude da više ne uplaćuju, a ako će biti potrebno zbog operacije ili nekih drugih troškova, ponovno ću ih zamoliti za pomoć – istaknuo je Nežmahen, te zahvalio u svoje ime, ali i u ime bolesnog Izidora i njegove obitelji, svima koji su pomogli i imali želju pomoći, a posebice onima koji su željeli ostati anonimni. Takvih je, kaže, bilo mnogo.

Duplo više

No, pozivi i donacije nisu stali ni nakon njegove jučerašnje objave, a danas kada je otišao na banku provjeriti stanje računa, još se ugodnije iznenadio.
– Prikupljeno je ukupno 21.014 kuna, znači, duplo više nego jučer. Nisam mogao vjerovati. Ljudi su me još jučer zvali tijekom cijelog dana, rekao sam im da je prikupljeno dovoljno novca, ali oni su rekli da žele pomoći oko troškova daljnjeg liječenja. Pristizali su mi pozivi ne samo iz Zagorja, nego i iz inozemstva i drugih dijelova Hrvatske, primjerice, zvala me jedna gospođa iz Vukovara, jedan gospodin čijoj je kćeri prije nekoliko godina transplantirano srce, koji je želio sa mnom podijeliti svoje iskustvo. Moram zahvaliti i Krapinsko – zagorskoj županiji i Gradu Krapini, koji su mi se odmah javili i pojasnili mi kako Izidor može ostvariti pravo na pomoć, kao i Izidorovom poduzeću “Stražaplastika”. On je, nažalost, već dvije godine na bolovanju. Odmah je pokrenuta akcija prikupljanja novca unutar poduzeća, a i samo poduzeće odmah je ponudilo pomoć – kaže Ivica.
Za sve informacije možete kontaktirati Ivicu Nežmahena na broj 091/519 22 58. U dogovoru s Izidorom Puljekom, dobrovoljni prilozi uplaćuju se na tekući račun Ivice Nežmahena. Broj računa otvorenog u Zagrebačkoj banci je HR8023600003217014697, uz naznaku “donacija za liječenje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba