Turizam u Mariji Bistrici

Broj hodočasnika porastao za 26 posto, a broj noćenja za više od 31 posto

Objavljeno: 26.01.2017. mladenmandic

U marijabistričkom Bluesun hotelu Kaj, održana je konferencija za novinare, na kojoj su objavljeni podaci o rekordnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni. Na vrlo dobre turističke pokazatelje, kao i na uspjelu manifestaciju “Advent u Mariji Bistrici”, osvrnuo se općinski načelnik i predsjednik TZ Josip Milički.
– Broj posjetitelja vjerskog turizma u 2015. godini iznosio je 812 tisuća turista, od čega je 130 tisuća bilo stranaca, dok je 2016. godine ta brojka iznosila 1.022.300 posjetitelja, od čega 130.900 stranaca, što je povećanje za skoro 26 posto. Nužno je spomenuti i manifestaciju “Advent u Mariji Bistrici”, koja je ključna za produljenje sezone i povećanje broja dolazaka gostiju. Ova manifestacija je izvrstan spoj tradicije i duhovnosti života te turističke promidžbe Marije Bistrice i Krapinsko – zagorske županije. U 2016. godini, manifestaciju je posjetilo preko 30 tisuća posjetitelja, a tu je i Doček u podne, koji je zabilježio rekordnu posjećenost. Od manifestacije “Advent u Mariji Bistrici” prihodovano je 112 tisuća kuna, što je pokazatelj da se dio uloženog novca počeo vraćati – rekao je Milički.

Najbrojniji Koreanci

Stručna suradnica u TZ Mateja Janečić Miketić istaknula je kako Marija Bistrica bilježi porast broja noćenja od 31,2 posto u odnosu na 2015. godinu, a rezultat je to kvalitetnog rada hotelijera, privatnih iznajmljivača te ugostiteljskih i turističkih djelatnika.
– Prošle godine nadmašen je i ukupan broj ostvarenih noćenja od 1998. godine, od kada se bilježi statistika, sa 20.479 noćenja. U 2015. godini zabilježeno je ukupno 10.479 dolazaka u destinaciju, dok je u istom razdoblju lani zabilježeno 13.952 dolazaka, što je povećanje za 24,89 posto. Najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili su turisti iz Južne Koreje (4507), zatim turisti iz Poljske (1138), turisti iz Italije (769) te turisti iz Njemačke (533). Istovremeno, najveći broj noćenja zabilježili su također turisti iz Južne Koreje (4545), zatim turisti iz Italije (1454), turisti iz Poljske (1220) te Njemačke (831) Uzevši u obzir da Marija Bistrica raspolaže sa 130 hotelskih ležajeva te 50 ležaja u privatnom smještaju, ostvareni su impresivni rezultati – rekla je Mateja Janečić Miketić.

Plan za ovu godinu

Načelnik Milički se osvrnuo i na nadolazeće događaje, podsjetivši da je Bistrički fašinek ove godine u planu 25. veljače, a posebno zadovoljstvo izrazio je činjenicom da će jedna etapa biciklističke utrke “Tour of Croatia” proći kroz Mariju Bistricu 23. travnja, što će biti dodatna promocija. U planu su i akcije vezane uz turističku infrastrukturu, od kojih je izdvojio otvorenje Centra za posjetitelje u Cerinama nedaleko od središta Marije Bistrice, koji će biti otvoren u proljeće te će služiti svima koji se žele upoznati s načinom izrade drvenih tradicijskih igračaka, te koji žele naučiti kako funkcioniraju tradicijski zanati pod zaštitom UNESCO-a. Naglasak je i na poboljšanju biciklističke infrastrukture, tako da će postojeće već mapirano odmaralište u sklopu prekogranične suradnje, koje se nalazi na ulazu u Mariju Bistricu sa stubičke strane, dobiti dodatne sadržaje, u vidu jedne male sjenice, pitke vode i malog servisnog centra za bicikle. U planu je i nova šetnica, kao dio hodočasničkog puta iz Marije Bistrice preko Laza do Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba