Zagorski vodovod

U Zaboku se idućeg tjedna otvara impresivno zdanje – nova vodosprema ukupne zapremine 2300 kubika

Objavljeno: 25.01.2017. mladenmandic

U Zaboku će iduće srijede, 1. veljače, s početkom u 12 sati, na brežuljku u Ulici Ivana i Cvijete Huis, biti održano svečano otvorenje nove vodospreme. Novoizgrađeni vodospremnik zapremine je 1500 prostornih metara, a uz njega je također u potpunosti rekonstruiran i obnovljen stari postojeći vodospremnik, zapremine 800 prostornih metara. Također su obavljeni i radovi na rekonstrukciji pripadajućeg cjevovoda. Radovi koji su počeli u lipnju 2015. godine, trebali su biti završeni za godinu dana tj. još krajem lipnja prošle godine, no kako je rekao direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, oni su se nešto odužili i to isključivo zbog kasnijeg pritjecanja novca, tj. radilo se onoliko koliko je pristizalo novca. Inače, radi se o kapitalnom projektu, zasigurno najvećoj pojedinačnoj investiciji Zagorskog vodovoda od samostalnosti Hrvatske.

Sigurnost opskrbe

– U investiciju se ušlo kako bi se omogućio učinkovitiji transport vode na području Zaboka, ali i cijelog središnjeg dijela Krapinsko – zagorske županije, a gradnjom će se i znatno poboljšati postojeće stanje vodoopskrbe i sigurnost opskrbe distribucijskog sustava Zabok – rekao je direktor Mihovilić.
Milan Škrnjug, rukovoditelj odjela tehničke podrške i upravljanja investicijama rekao nam je kako je vrijednost investicije 19 milijuna i 750 tisuća kuna. Glavni izvođač radova bila je tvrtka Vodotehnika d.d Zagreb, a podizvođači tvrtke Kamgrad d.o.o. Zagreb i Elektrocentar Petek d.o.o. Ivanić Grad. Projektant je Institut IGH iz Zagreba.
Izgradnja i sanacija vodospreme je s 9,7 milijuna kuna ili s 49 posto od svih troškova, financirana novcem iz fondova Europske unije, 8,8 milijuna kuna ili 45 posto izdvojile su Hrvatske vode, dok je Zagorski vodovod participirao s iznosom od 1.230.000 kuna ili s oko šest posto.

Upravljački sustav

– Objekt sadrži i prostorije nadzorno upravljačkog sustava s pripadajućom opremom, prostore budućeg laboratorija vode za ljudsku potrošnju i budućeg laboratorija otpadnih voda, zatim ured voditelja laboratorija, hidroforski stanicu i prateće pomoćne prostorije. Izgradnjom ovog objekta, osigurana je potrebna količina vode za Grad Zabok i općinu Veliko Trgovišće te je omogućeno korištenje vode iz izvorišta Lobor i izvorišta Mlačine – Grabari kraj Starog Golubovca, putem pripadajućih magistralnih cjevovoda i precrpne stanice Gredice po gotovo čitavom distribucijskom sustavu tzv. “južnog zagorskog vodovoda“. Istodobno je moguć i obrnuti transport vode iz izvorišta Šibice u pravcu precrpne stanice i vodospremnika Dukovec za sjeverno područje distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda – rekao je Škrnjug, dodavši kako je objekt opremljen i modernom nadzorno – upravljačkom i hidrotehničkom opremom.



U sustavu preko 33 tisuće potrošača

Kako nam je rekao direktor Mario Mihovilić, u sustavu Zagorskog vodovoda imaju preko 33 tisuće potrošača, a ta brojka svake godine raste za oko tisuću novih. Sa šest svojih izvorišta u Šibicama, Loboru, Starom Golubovcu, Belečkoj Selnici, Osredaku Desinićkom i Harinoj Zlaki, krajem prošle godine u sustav Zagorskog vodovoda je ušlo 6,4 milijuna prostornih metara vode, od čega se prodalo 3,75 milijuna kubika vode, dok ostali dio otpada na gubitke i tehnološku vodu. Novim investicijama u vodoopskrbni sustav i gubici se smanjuju, tako da oni danas, za razliku od nekadašnjih 50 posto, iznose prihvatljivih 34,7 posto. Jedan dio vode gubi se i zbog neregistriranih potrošača koji troše vodu, ali i zbog vodomjera koji uvijek baš i ne pokazuju točnu potrošnju.



Spomen obilježje kapeli i groblju

U sklopu uređenja okoliša vodospreme na tzv. Popovom bregu, postavljeno je i Spomen obilježje nekadašnjoj kapeli Svete Helene koja je oštećena u drugoj polovici 18. stoljeća i nije se koristila od 1786. godine, kao i napuštenog groblju koje su Zabočani koristili do 1857. godine. Od zabočkog Parka Milana Prpića prema vodospremi napravit će se i šetnica, izgrađena je i pumpa s pitkom vodom, pa će uređeni prostor uz vodospremu, Zabočanima poslužiti i kao izletište na kojem će se moći roštiljati i uživati u predivnom pogledu na Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba