NOVI PROJEKT OB ZABOK

“Ministarstvo nas je odabralo jer je zabočko rodilište jedno od najkvalitetnijih u Hrvatskoj”

Objavljeno: 21.01.2017. Jelena Jazbec

Sva rodilišta u Hrvatskoj nose prestižnu titulu “Prijatelja djece”, no priča se razvija dalje, pa je tako pokrenut novi pilot program pod nazivom “Rodilište – prijatelj majki i djece”, u koji su uključene četiri hrvatska rodilišta – KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i OB Zabok, prenosi RTL. Radi se o zajedničkoj inicijativi Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Program uključuje edukaciju ginekologa, neonatologa, primalja i medicinskih sestara iz prethodno spomenutih četiriju hrvatskih rodilišta, čime će se našim zdravstvenim stručnjacima omogućiti da kroz stjecanje novih znanja i komunikacijskih vještina te razmjenu iskustava unaprijede kvalitetu svog rada, te postanu primjer dobre prakse u svijetu. Hrvatska će postati jedna od prvih zemalja u svijetu koja će se pridružiti ovom programu.

Najbolji uvjeti

Neki od kriterija za dobivanje statusa “Prijatelja majki i djece” su omogućavanje ženama u trudovima da samostalno odaberu željeni položaj, omogućavanje konzumacije hrane i tekućine, omogućavanje odabira osobe u pratnji na porođaju, promicanje ozračja partnerstva i uvažavanja između osoblja i rodilja, smanjenje primjene tradicionalnih postupaka, poput epiziotomije, omogućavanje upotrebe nefarmakoloških i farmakoloških metoda ublažavanja boli, promicanje kontakta “koža na kožu” majke i djeteta neposredno nakon poroda te aktivno podupiranje majki da što češće drže i doje svoju djecu.

– Rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana jedno je od najkvalitetnijih i najboljih rodilišta u Hrvatskoj jer primjenjuje najsuvremenije spoznaje. Uz pomoć Županije i brojnih drugih ljudi dobre volje osigurali smo prostorne, smještajne i kadrovske kapacitete, koje nema nijedno drugo rodilište. Radi se o najljepšem rodilištu u Hrvatskoj. Zagorke, ali i rodilje koje dolaze iz drugih krajeva Hrvatske, imaju najbolje uvjete, individualni pristup porodu. Zahvaljujući tome, prepoznati smo od strane Ministarstva zdravstva, koje nas je uključilo i u pilot projekt “Rodilište – prijatelj majki i djece” – rekao je voditelj odjela Ginekologije i porodništva prim. dr. sc. Rajko Fureš.

Edukacije za osoblje

Dodao je kako već dva dana traju edukacije u Ministarstvu zdravstva za predstavnike svih četiriju rodilišta, koji će stečena znanja prenijeti na medicinsko osoblje.

– Cilj projekta je poboljšanje kvalitete u svim našim rodilištima, da naše trudnice, rodilje, primalje i novorođenčad budu zadovoljni, a nadamo se da će sve to doprinijeti i poboljšanju demografske slike Hrvatske – zaključio je Fureš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba