“NOĆ MUZEJA”

Osim u razgledavanju, posjetitelji će uživati u nastupima vrhunskih glazbenika – evo što vas očekuje

Objavljeno: 20.01.2017. mladenmandic

I ove godine, po 12. put, Hrvatsko muzejsko društvo diljem Hrvatske provest će manifestaciju “Noć muzeja”. “Noć muzeja” će se održati u petak, 27. siječnja, od 18 do 1 sat. Ovogodišnja tema bit će “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”. Ovom temom želi se ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba kroz povijest, sve do najsuvremenijeg doba. Već tradicionalno, i zagorski muzeji pridružit će se “Noći muzeja”.
U klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića, u 18 sati bit će otvorenje izložbe Đanija Martinića. U 20 sati, Snježana Horvatin održat će predavanje o klanječkim glazbenicima Josipu Caniću i Draženu Stahuljaku, a nakon toga, Mateja Babić održat će predavanje “Augustinčićevi portreti Josipa Križaja i Zlatka Balokovića”.

Pretpovijesna frulica

U Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini, u programu “Zvukovi i glazba prapovijesti” od 18 do 24 sata, nastupit će poznati zagorski virtuoz na usnoj harmonici i dobitnik četiri Porina Tomislav Goluban. On će svirati na replici pretpovijesne koštane frulice stare 45 tisuća godina. Radi se o najstarijem poznatom glazbenom instrumentu u povijesti koji je pronađen na lokalitetu Divje Babe u Sloveniji, a čija se replika nalazi u stalnom postavu Muzeju krapinskih neandertalaca. Ovaj nalaz upućuje na svjedočanstvo o neandertalcima kao ljudima koji su poznavali ugodu glazbe. Nakon toga slijedi vatreno – scenski nastup na otvorenom Aureus Unicornis. Iz Muzeja napominju kako ove godine nije potrebna prethodna rezervacija gratis ulaznica, a Muzej će biti otvoren od 18 do 24 sata. U kumrovečkom Starom selu održat će se program “Popevka čez leto zvoni”. U 18 sati otvorit će se izložba iz zbirke narodnih glazbala Muzeja. Nakon toga slijede pučki napjevi sutlanskog kraja kroz kalendarsku godinu, uz održavanje interaktivnih radionica.

Sjećanje na Đuru Prejca

U Dvoru Veliki Tabor posjetiteljima će predstaviti vrijedne primjerke hladnog oružja i zaštitne opreme iz Dvora Veliki Tabor, kroz izložbu autorice Nadice Jagarčec. U drugom dijelu programa podsjetit će na glazbenog velikana rodom iz Desinića Đuru Prejca i njegovo glazbeno i scensko stvaralaštvo. Prvo će od 20.30 sati biti održano predavanje Renate Dečman “Gjuro Prejac (1870. – 1936.), plodonosan glazbeno – scenski umjetnik”, uz nastup Rajka Suhodolčana, koji će izvoditi najpoznatije Prejčeve pjesme. Nakon toga, uslijedit će kostimirano stručno vodstvo kroz nekoliko izložbi u Dvoru Veliki Tabor. U Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici posjetitelji će se moći upoznati s tajnama zagorskih bunara i baštinom skrivenom pod vodom, u sklopu predavanja Krunoslava Zubčića, podvodnog arheologa, a moći će uživati i u razgledavanju izložbe posvećene hrvatskom narodnom preporodu, kao i u stalnom postavu Muzeja. Posjetitelji će moći uživati i u glazbenom sjećanju na preporoditelje, uz klavirsku pratnju Ane Filipčić, te saznati kako se Seljačka buna interpretira kroz glazbu.



U Galeriji grada Krapine, “Noć muzeja” u znaku Festivala kajkavskih popevki

Noć muzeja u Galeriji grada Krapine bit će u znaku Festivala kajkavskih popevki, jednom od najstarijih festival u Lijepoj Našoj, koji je proslavio pola stoljeća postojanja. Tijekom proteklih 50 godina, na Festivalu je izvedeno više od tisuću novih skladbi, od kojih su mnoge stekle veliku popularnost, a mnoge su postale i dio koncertnog repertoara vokalnih solista koncertne i zabavne glazbe. U suradnji s Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Radijem Kaj, pripremljen je bogat program. On će započeti otvorenjem izložbe “Festival kajkavskih popevki Krapina (1966. – 2016.)”, na kojoj će biti izloženi nosači zvuka s dosadašnjih festivala, programske i notne knjižice, plakati, fotografije, zbornici, filatelističke marke i FDC koverte izdane u prigodi festivalskih obljetnica. Slijedi projekcija filma “Od Kaja do Fale“, Radija Kaj. Svih proteklih godina Festivala kajkavske popevke, upravo su Dubrovčani često pisali, uglazbljivali ili izvodili popevke na tom dijalektu sjeverozapadne Hrvatske. Nakon filma u kojem će se moći poslušati najpopularnije kajkavske popevke, slijedi “Zvonil je kaj”, druženje sa sudionicima dosadašnjih festivala i evociranje uspomena na početke festivala u Krapini. Svoja sjećanja na prve godine Festivala, u razgovoru sa Željkom Slunjskim, ispričat će Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Radek Brodarec, Zdenka Kovačićek i Branko Ovčarić. Večer puna emocija završit će koncertom “Popevke za navek”, na kojem će poznate kajkavske popevke izvoditi Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Zdenka Kovačiček, Tanja Mršić, Radek Brodarec, Josipa Lončar, Branko Ovčarić i drugi, i to uz pratnju orkestra Karla Kukovačeca.



U “Noć muzeja” prvi se puta uključuje radobojski Muzej “Radboa”

U obilježavanje “Noći muzeja” po prvi se puta ove godine uključuje i radobojski Muzej “Radboa”. Program počinje u 18 sati, nastupom Limene glazbe Mirna te Limene glazbe Radobojska zvona. U 19 sati nastupa Folklorna skupina Osnovne škole Side Košutić Radoboj, a pola sata kasnije održat će se predavanje “Povijest glazbe u Radoboju i okolici”. Svi zainteresirani mogu sudjelovati na radionici pod nazivom “Upoznajmo se s tradicijskim instrumentima i glazbom našeg područja”, koja počinje u 20 sati. U glazbenom programu u 21 sat nastupaju Zagorje Brass Quintet i Klapa Radoboj. Od 18 do 1 sat na raspolaganju posjetiteljima bit će i stručno vodstvo kroz muzej. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba