Odlični rezultati u Nedelišću

Golubovi Vladimira Haramine i Vlade Špiljaka osvojili sedam šampionskih titula

Objavljeno: 20.01.2017. mladenmandic

Na Međunarodnoj izložbi golubara u Nedelišću, na kojoj je bilo izloženo oko 1400 golubova i ostalih životinja, izvrsne rezultate osvojili su i golubari iz Krapinsko – zagorske županije. Vladimir Haramina i Vlado Špiljak iz Krapine, sa svojim pomeranskim gušanima, među 180 pomeranskih gušana iz nekoliko europskih zemalja, od 13 proglašenih šampiona, osvojili su sedam šampionskih titula. Pet šampiona imao je Vladimir Haramina, dva Vlado Špiljak, a s njima na natjecanju bio je i njihov susjed, golubar Vlado Majsec.

“Šampion svih šampiona”

Haramina je uzgojio i “šampiona svih šampiona”, dok je Špiljak osvojio drugo mjesto. Zagorci su uspjeli stvoriti i novu liniju golubova pomeranskog gušana, što se pročulo i van okvira Lijepe Naše. Inače, najpoznatiji zagorski golubar Vladimir Haramina uzgojem golubova bavi se 12 godina, a 2015. godine u francuskom Metzu osvojio je titulu europskog majstora uzgoja.
– Uzgoj nije lak, zahtijeva mnogo truda i znanja. Zahvalio bih prije svega svojoj obitelji što su mi dali podršku te Ivanu Cerovečkom i Josipu Pelinu iz Kotke u kojoj radim, što imaju razumijevanja za ovaj moj hobi – rekao nam je 37-godišnji Haramina, koji je dosad u 12 godina uzgoja osvojio više od 80 pehara šampiona, postavši i europski majstor uzgoja pomeranskih gušana. Iz godine u godinu selekcijom odvaja sve kvalitetnije golubove, a višegodišnji rad i trud na kraju se isplatio uzgojem onih najljepših, koji dostižu cijenu i od nekoliko stotina eura.

Traženi diljem Europe

Kaže kako je vrlo važna briga o higijeni i zdravlju, zatim ishrana s puno vitamina i minerala, a puno se troši i na lijekove. Njegovi golubovi danas su traženi diljem Europe. Na njegova vrata pokucali su brojni uzgajivači golubova iz Italije, Poljske, Francuske, Španjolske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te dakako iz Hrvatske, a dva su mu goluba završila i u Egiptu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba