Ministarstvo poljoprivrede

Pokraj Velike Gorice zabilježen novi slučaj ptičje gripe

Objavljeno: 16.01.2017. mladenmandic

Novi slučaj ptičje gripe zabilježen je u subotu u Sopu Bukevskom pokraj Velike Gorice. Na peradarskoj farmi Valionice Radina, otkrivena je influenca ptica podtipa H5N8. Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, tri tisuće pačjih jaja i 16.500 kokošjih jaja. Sva perad tijekom današnjeg dana bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema nijedne farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi.

Krizni stožer

– Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formirala je Krizni stožer. Farma pataka i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od tri kilometra – najavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Napravljen je i popis farmi i obiteljskih gospodarstava u četiri okolna sela te peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, da bi se prije početka eutanazije napravila procjena. Ministar Tolušić rekao je kako se poduzimaju sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će, nažalost, morati biti eutanazirana te da će vlasnike peradi obeštetiti kao i do sada. Dodao je da se s ptičjom gripom na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju.

Sumnju odmah prijaviti

Inače, od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja, te stoga predstavljaju rezervoar virusa i najveću opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Sukladno važećim zakonima, obveza je vlasnika životinja prijava sumnje na bolest veterinaru. Dosad još nije zabilježen prijenos virusa ptičje gripe na čovjeka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba