KOLUMNA

Michelle Obama – kraj vladavine Jackie Kennedy našeg doba

Objavljeno: 14.01.2017. Jelena Jazbec

U svojih osam godina vladavine, obitelj Obama ostavila je neizbrisiv trag, ne samo u povijesti američkog naroda, nego u povijesti čitavog svijeta. I dok su sve oči uprte u smjenu američkih predsjednika, posljednjih dana internetom se sve više šire pozitivne priče o važnoj ulozi koju je u Barackovoj karijeri odigrala njegova 53-godišnja supruga Michelle LaVaughn Robinson Obama.

Svojom ulogom prve dame, koju je hrabro preuzela 2009. godine, bila je živi dokaz vrlo poznate uzrečicu koja kaže da “iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena”. Svojim čvrstim karakterom, izravnošću i iskrenošću razoružavala je novinare, ali i čitavu javnost koja je pratila svaki njen korak. Bila je dama u punom smislu te riječi, no svjetsku je popularnost zasigurno stekla iz jednog drugog razloga – pristupačnosti i otvorenosti za male ljude. Izgradila je imidž žene iz susjedstva, a svoju je moć koristila u brojne pozitivne svrhe.
Prenosila je, primjerice, poruke o zdravoj prehrani, a u Bijeloj je kući posluživala zdravo povrće iz vlastitog vrta, ne samo svojoj obitelji, nego i na drugim važnim predsjedničkim događanjima. S dopredsjednikom Joeom Bidenom vodila je kampanju kojom je poticala poslodavce da zaposle ratne veterane i članove njihovih obitelji. Mnogo je puta tijekom svojeg obnašanja dužnosti prve dame, spomenula koliko je važno dati doprinos svojoj zemlji, u skladu s vlastitim mogućnostima, neovisno o dobi, podrijetlu i životnom putu koji smo odabrali.
Tijekom godina, djevojkama i mladim ženama prenosila je brojne važne životne lekcije, posebno ih potičući da učenje stavljaju prije ljubavnih veza.
– Da sam se ja brinula oko toga kome se sviđam i tko misli da sam slatka u vašim godinama, danas ne bih bila udana za predsjednika SAD-a – rekla je prilikom jednog obraćanja.
Trudila se još Michelle oko mnogo toga, no u očima javnosti možda je najviše ostala zapamćena po svojoj ulozi majke. Nerijetko je isticala kako je upravo roditeljstvo njezina primarna i najvažnija zadaća, a u svojem je odgoju dviju kćeri, Malije i Sashe, ostala dosljedna i nakon ulaska obitelji u Bijelu kuću, u kojoj su im na raspolaganju stajale čete služavki i drugog osoblja. Djevojke su i dalje morale same pospremati svoje sobe, jer je Michellina želja bila da izrastu u samostalne mlade žene, koje neće biti razmažene, unatoč luksuzu koji su uživale kao kćeri američkog predsjednika.
Posebno mjesto u svojem joj je oproštajnom govoru dao suprug Barack.
– Michelle, zadnjih 25 godina bila si ne samo žena i majka moje djece, nego i moja najbolja prijateljica. Preuzela si ulogu koju nisi tražila i učinila je svojom. Sa stilom, elegancijom i energijom. Učinila si Bijelu kuću mjestom koje pripada svima, a nova generacija sada gleda u budućnost jer si im ti uzor. Učinila si me ponosnim, učinila si zemlju ponosnom – istaknuo je, i na najbolji način opisao sve ono što je Michelle bila tijekom proteklih godina.
Nimalo me ne iznenađuje da se već počelo šuškati o tome da bi se mogla kandidirati za američku predsjednicu, ali ona je te tvrdnje odbacila, istaknuvši kako nije jednostavno tražiti od obitelji da ponovno preuzme takvu odgovornu ulogu.
No, koji god put odabrala, sigurna sam da će i dalje nastaviti inspirirati. Baš kao i bezvremenska Jackie Kennedy.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba