Damir Čaržavec

Obrađujemo kože za sve – od ortopedskih pomagala do bičeva, bubnjeva i opanaka

Objavljeno: 13.01.2017. mladenmandic

Damir Čaržavec, 38-godišnjak iz Dubrovčana u općini Veliko Trgovišće, jedan je od posljednjih kožara u Hrvatskoj s tradicijom starom više od 150 godina. Damirov otac Antun Čaržavec, obrt za preradu kože je, nakon što je učio kod svog strica, otvorio davne 1974. godine, a Damir ima obrt nešto više od deset godina. Dodaje kako su trenutno jedini obrtnici koji se bave tim poslom u Hrvatskoj.

Nekad puno više posla

– Nekad sam radio za područje cijele bivše Jugoslavije i bilo je puno više posla, no danas je posla iz dana u dan sve manje. Otkupljujem uglavnom kože od jarića, koza i ovaca i štavim kože za ortopedske firme kojima te štavljene kože služe kao umeci za cipele. Osim toga, jareća i kozja koža može poslužiti i kao podstavni program za cipele ili kao podstava za odjeću. No, imamo i niz drugih programa, a to su izrada koža za bubnjeve, zatim za bičeve odnosno kandžije, pergament kože za uvez knjiga, kožu za izradu HTZ opreme – zaštitne rukavice, pregače i odijela, zatim kože za izradu psećih remena te za osedlavanje konja. Također prerađujemo i jelenju kožu koja se koristi za brisanje stakala na automobilu, za naočale i za neke druge svrhe. U posljednje vrijeme izrađujemo i kože koje služe kulturno – umjetničkim društvima za izradu opanaka – rekao nam je Čaržavec.

Nekad se bavili i činčilama

Dodao je kako su nekad, prije dvadesetak godina, prerađivali i krzna činčila, no njihov uzgoj za krzna sada je strogo zabranjen. Nekad su iz usluge također prerađivali i teleće i kravlje kože, no sad to rade isključivo po narudžbi i to samo za poduzeća.
– Kože otkupljujemo isključivo od privatnih otkupljivača. Cijena jedne sirove kože je 40-ak kuna, a kad je preradimo cijena je od 150 kuna do 300-tinjak kuna, primjerice za kožu koja se koristi pri izradi bubnjeva. Zavisno od njena kasnije namjene, različit je i postupak same prerade – zaključio je Čaržavec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba