Ledena berba u Klanjcu

Isplati se malo istrpjeti: Brali na jutrošnjih -14, da bi dobili najfiniju vinsku kapljicu

Objavljeno: 11.01.2017. mladenmandic

Danas ujutro, nešto prije osam sati, na -14 stupnjeva Celzijevih, na obroncima Cesarske gore u Klanjcu, klanječka Vinarija Sever, u kojoj se proizvodnjom vina bave otac Zvonko, te sinovi Filip i Jakov, sa svojim susjedima i prijateljima počeli su s ledenom berbom. Prošle, loše kalendarske godine za vinogradare, za ledenu siječanjsku berbu ostavili su ukupno 500-tinjak trsova – 250 trsova traminca i 250 trsova muškata žutog, od kojeg će dobiti stotinjak litara predikatne berbe “kraljice vina” – ledene berbe. To grožđe posljednjih mjeseci morali su dobro zaštititi i od najezde ptica. Inače, Vinarija Sever iz Klanjca za ledenu berbu ostavlja svake godine desetak posto svojih trsova, traminca, žutog muškata ili graševine.

Cijena bočice 250 kuna

Ove je godine, u sezoni u kojoj je došlo do stradavanje vinove loze zbog kasnog travanjskog mraza i tuče, u jesenskoj berbi proizvela ukupno 40-ak tisuća litara vina, od kojih je oko 30 tisuća bilo iz vlastitih vinograda, a grožđe za oko deset tisuća litara vina otkupili su od svojih kooperanata. Vlasnik OPG-a, mladi vinar Filip Sever, rekao nam je da će sada, nakon prešanja, mošt morati ići na taloženje, potom u njega idu kvasci i tada će na fermentaciju, koja će potrajati dva do tri mjeseca. Nakon toga ide na dozrijevanje, a za filtriranje i tržište će biti spremno tek za godinu i pol dana, no vino je ipak najbolje koristiti tek nakon tri godine od berbe, jer je ono dozrijevanjem iz godine u godinu sve bolje. Trenutno prodaju ledene berbe iz 2011. godine, a cijena jedne bočice od 0,25 litara iznosi oko 250 kuna.

Šećeri odlični

– U ledenu berbu može se krenuti tek ako su temperature nekoIiko dana spuste sedam stupnjeva ispod ništice. Dočekali smo ovu veliku hladnoću, ove godine šećeri su nam odlični i iznose oko 220 eksla, što znači da će i ovogodišnje vino biti vrhunsko. Svoju ledenu berbu najviše prodajemo u poznatim zagrebačkim restoranima, ali i poduzećima i obrtnicima koji takvo vino za Božić, Uskrs ili druge prigode poklanjaju svojim poslovnim partnerima – rekao nam je F. Sever.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba