Zavod za javno zdravstvo

U Zagorju dosad više od stotinu oboljelih od gripe

Objavljeno: 05.01.2017. mladenmandic

Od nekoliko tisuća oboljelih od epidemije gripe u Hrvatskoj, od kojih su i dva sa smrtnim ishodima, u Krapinsko – zagorskoj županiji je oboljelih od gripe, rekao nam je voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo u Zlataru dr. Ivan Lipovac, sigurno više od stotinu.
– Zadnji službeni podatak kojeg imamo je oboljelih 50-ak. No taj broj uvijek morate pomnožiti s dva, do tri, jer mnogi ni ne traže pomoć liječnika. U Zagorju zasad prevladava tip virusa A od kojeg prvenstveno obolijeva starija populacija i to prvenstveno oni koji se nisu cijepili protiv gripe ili koji su se ove godine cijepili prvi put. Naime, cjepivo protiv gripe učinkovito je samo ako se konstantno cijepimo nekoliko godina zaredom – rekao nam je dr. Lipovac

Vrhunac tek slijedi

Dodao je kako se pretpostavlja da bi virus gripe trebao biti na vrhuncu oko sredine siječnja kada se djeca vrate u školske klupe, te da bi se nakon toga broj novooboljelih trebao početi smanjivati. – Kad je riječ o gripi teško je govoriti koliko će epidemija potrajati i u kojem obimu će se širiti. No, ono što je najbitnije, gripa se svakako mora preležati uz konzumaciju puno tekućine.
Na upit ima li još cjepiva, dr. Lipovac nam je odgovorio kako su oni danas u Zavodu u Zlataru potrošili posljednje doze, a ambulante obiteljske medicine također ih više nemaju ili su, ali samo u nekim ambulantama, sasvim pri kraju. No, ako se ljudi i cijepe, cjepivo tek može početi djelovati za dva, tri tjedna.

Potrošeno 9500 doza

Inače u Krapinsko – zagorskoj županije ove je godine potrošeno 9500 doza cjepiva i više se neće dodatno naručivati. U Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove je godine promijenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa – dva virusa tipa A i dva virusa tipa B, a tip virusa kod oboljelih je isti kakav je i u cjepivu, pa bi građani koji su se cijepili, naročito oni koji se već godinama cijepe, trebali biti zaštićeni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba