PROJEKT ZALOGAJČEK

POTRESNA BROJKA: Prošle školske godine čak 1168 zagorske djece nije imalo za obrok u školskoj kuhinji

Objavljeno: 04.01.2017. Alen Brodar

Prema podacima za školsku godinu 2015/2016., od ukupno 9688 učenika osnovnih škola u Krapinsko – zagorskoj županiji, za njih čak 1168 (oko 12 posto), obitelj zbog socijalnog stanja nije bila u mogućnosti izdvajati sredstva za obrok u školskoj kuhinji.
Stoga je osmišljen projekt “Zalogajček”, koji je namijenjen djeci uključenoj u osnovnoškolski program na području Krapinsko – zagorske županije, koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Cilj provedbe projekta “Zalogajček” je osigurati pružanje nefinancijske pomoći u obliku redovnog primanja obroka u sklopu školske prehrane za 756 djece tijekom školske godine 2016/2017. Uz nositelja projekta, Krapinsko-zagorsku županiju, u projekt je uključeno ukupno 29 osnovnih škola te Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice, kao osnivači tri od ukupnog broja partnerskih škola.

Obrok za 756 djece

Osiguranjem redovnog primanja prehrane putem školskih obroka ciljnoj skupini – djeci koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva – pružit će se nefinancijska pomoć na način kako je školska prehrana organizirana kod svih partnerskih organizacija (29 osnovnih škola) – u školskim kuhinjama, stoga će se spriječiti bilo kakva diskriminacija i poštivat će se dostojanstvo djece kojima je ova pomoć namijenjena.
Funkcioniranje školske prehrane u partnerskim školama sukladno je odredbama Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja koje uključuju utvrđivanje nutricionističkih zahtjeva, uvjeta i načina organiziranja prehrane u suglasnosti s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi. Obroci se u školskim kuhinjama utvrđuju tako da uključuju preporučene dnevne unose energije i hranjivih tvari, vitamina i minerala, kroz različite vrste namirnica i učestalost obroka. Uravnotežena i redovita prehrana osobito je značajna u razdoblju odrastanja, a provedbom projekta “Zalogajček” kroz redovitu školsku kuhinju jamči se pravo djece na zdravu i odgovarajuću prehranu, te se doprinosi održavanju njihovog zdravlja.
Krapinsko-zagorska županija je u uskoj suradnji sa svim partnerima i stručnim službama utvrdila set objektivnih kriterija koji definiraju najpotrebitije učenike, vodeći pritom računa da se izbjegava dvostruko financiranje, odnosno da djeca uključena u projekt “Zalogajček” neće biti uvrštena u druge modele osiguravanja prehrane u školskoj kuhinji, a koje provode jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili iz drugih izvora.

Određeni koordinatori

Svaki partner je odredio koordinatora koji će biti zadužen za praćenje provedbe projekta na razini određene osnovne škole, koji će komunicirati s razrednicima i nastavnim osobljem, djecom i roditeljima kako bi utvrdio da li se status djece promijenio. Vodit će se računa o promjenama statusa kroz školsku godinu te će se temeljem diskrecijske ocjene škole, djeca ili dodatno uključivati u program ili isključiti iz programa.
Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija kao osnivač osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije, no u partnerstvo su uključeni i Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice, kao osnivači osnovnih škola u svom mjestu. Partnerstvo obuhvaća i preostalih 26 zagorskih osnovnih škola. Ukupna vrijednost projekta je 702.575 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba