“Netko nam je usred noći u dvorištu ustrijelio našeg psa Poa!”

Objavljeno: 30.12.2016. Jelena Jazbec

– Spavali smo, kada nas je u četiri sata ujutro iz sna prenuo snažan pucanj, glasan poput nekakve eksplozije – započinje svoju priču 86-godišnji Mijo Vidović iz Velike Vesi pokraj Krapine, u čijem je dvorištu u noći s 22. na 23. prosinca ustrijeljen pas njegova zeta Mirka Prelčeca (48).

Nije izlazio

– Čuli smo lavež, zatim pucanj, i psa kako je zacvilio. Otišla sam do prozora i vidjela Poa između plota i kruške, kako ide prema štali. No, stara sam i bolesna i nisam mogla ići van provjeriti što se događa. Sutradan sam mu htjela dati jesti, ali sam vidjela da nešto nije u redu. Pozvala sam supruga, on je psa odveo u hodnik, i pas je počeo povraćati krv. Po dvorištu nije bilo tragova krvi, osim jedne male lokve, veličine nekoliko centimetara. Odmah smo nazvali unuku Tamaru, koja ga je odvela veterinaru – dodaje Mijina 73-godišnja supruga Jelena.
U Veterinarskoj stanici Krapini utvrđeno je da pas, inače hrvatski ovčar, ima prostrjelnu ranu. U njega je, prema riječima vlasnika Mirka Prelčeca, bivšeg policajca koji trenutno živi u Njemačkoj, pucano iz lovačkog oružja za nisku divljač, i to točno pod lopaticu, prema srcu i plućima, a bila je pogođena i noga. Pas je toga jutra još bio živ i kretao se, no uginuo je 23. prosinca u večernjim satima.
Na pitanje kome se mogao zamjeriti, ili pas ili njegov vlasnik, Prelčec odgovara kako je Po gotovo uvijek bio na lancu, a povremeno bi bio pušten u ograđeni prostor dvorišta kuće njegove punice i tasta. Nikada nije izlazio. Mijo i Jelena Vidović ističu kako je znao glasno lajati, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi koji je uzrok takvog čina.
Zbunjen je i Prelčec.
– Nisam bio ni s kim u zavadi, uvijek sam se trudio pomagati ljudima. Ne znam što je moj pas nekome bio kriv. Netko je to dobro izrežirao, taman pred blagdane – ističe.

Upozorenje drugima

Zbog tog čina nije ostao samo bez svog prijatelja, kako naziva Poa, nego su u opasnost dovedeni i roditelji njegove supruge.
– Tast i punica nisu vidjeli tko je pucao, ali je pucano u smjeru kuće. S obzirom na to da su oboje stari, ponekad, kad ne mogu spavati, znaju noću ići prošetati oko kuće. Što da je metak pogodio nekoga od njih? U opasnost je doveden njihov život i imovina – dodaje Prelčec.
Njegova kći Tamara slučaj je prijavila policiji, iako Prelčec ističe kako mu ništa ne može nadoknaditi gubitak psa, za kojeg je bio izrazito vezan, a koji je bio na čuvanju kod roditelja njegove supruge.
– Nisam taj koji će suditi počinitelju niti mi išta znači ako ga osudi današnje zakonodavstvo. Želim istinu, ali još više od toga želim da ovo posluži kao upozorenje drugima, da vide u kakvom to svijetu živimo, i da se počne raditi na tome da se ovakve stvari više ne događaju – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba