Zagorski gastro brendovi

Purica i mlinci predstavljeni na tržištu Europske unije

Objavljeno: 24.12.2016. mladenmandic

Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine i članica Udruge “Tradicija Zagorja” predsjednik Udruge “Tradicija Zagorja” Matija Gulija i uzgajivač zagorskih purana Branko Vrhovski, bili su na predstavljanju do sada ostvarenih rezultata u Hrvatskoj na području zaštite autohtonih proizvoda na razini Europske unije koje je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održano u Novinarskom domu u Zagrebu.

Zaštita podrijetla

Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina radi na modelima zaštite i očuvanja tradicionalnih i prepoznatljivih proizvoda. Zagorski je puran od lipnja 2016. godine zaštićen europskom oznakom zemljopisnog podrijetla, dok se za zagorske mlince i zagorski bagremov med trenutno pripremaju zahtjevi za registraciju u sustavu kvalitete na razini Europske unije. Uzgajivač zagorskih purana Branko Vrhovski je u ime Zadruge Puran zagorskih bregi od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića primio i priznanje za završen postupak zaštite zagorskog purana na razini Europske unije.
Inače zagorski purani zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla moraju biti uzgojeni slobodnom ispašom na otvorenom i to isključivo na području Hrvatskog zagorja koje obuhvaća cijelo područje Krapinsko – zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije, te rubne dijelove Zagrebačke županije„Veliki je značaj što smo ušli u prvih 15 hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićenih na razini Europske unije. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju povećati našu proizvodnju i još snažnije promovirati stvoreni brend zagorskog purana – poručuje Boris Vrhovski, vlasnik OPG-a Vrhovski iz Đurmanca.

Zagorski mlinci

Matija Gulija ovom se osvrnuo na napredak u procesu dobivanje zaštite za zagorske mlince. Vjeruje da ćemo početkom sljedeće godine dobiti pozitivan odgovor Ministarstva poljoprivrede o dodjeli oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, što je osnovni preduvjet i za zaštitu zagorskih mlinaca na europskoj razini – rekao je Gulija.



U cijeloj Hrvatskoj oznakama zemljopisnog podrijetla ili izvornosti registrirano 15 proizvoda

Republike Hrvatska je u sustavu kvalitete na razini Europske unije registrirala 15 proizvoda oznakama zemljopisnog podrijetla ili oznakama izvornosti, a još je sedam proizvoda u postupku registracije, po čemu se nalazi na 14. mjestu u EU. Oznaku zemljopisnog podrijetla imaju Zagorski puran, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Krčki pršut, Baranjski kulen, Lički krumpir i Poljički soparnik, a oznaku izvornosti Paška janjetina, Istarski pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Šoltansko maslinovo ulje, Neretvanska mandarina i Ogulinsko kiselo zelje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba