Cesta Petrovsko – Valentinovo

“Već dva tjedna ne možemo do svojih kuća, ako padne snijeg i odu strojevi, nećemo moći ni do proljeća”

Objavljeno: 17.12.2016. mladenmandic

Iako je završetak radova na državnoj cesti D206 nekoliko puta prolongiran, cesta je već praktički završena i po njoj se već na veliko prometuje, unatoč tome što je službeno još uvijek zatvorena za promet i što radnici Viadukta još obavljaju neke sitnije radove gradnje nogostupa, postavljanje zaštitne mreže i sličnog. Mještani koji i sada nesmetano voze cestom, uvjereni su, kako bi se ona, barem privremeno preko zime, mogla otvoriti do kraja godine. Jer, kad zapadne snijeg, obilaznica od Krapine do Pregrade, preko Štuparja, zbog uske ceste, ali i zbog velikih uzvisina i nizbrdica, teško bi mogla funkcionirati. Osim toga, ako cesta službeno ne bude otvorena, mještani se pitaju hoće li se u tom slučaju cesta uopće čistiti od snijega i hoće li moći do svojih kuća.

Skinuli im asfalt

No, nakon što se investicija od oko 30 milijuna kuna završi, mještani zaseoka Frljužeci zabrinuti su za cestu prema njihovim kućama. Naime, cesta prema njihovom zaseoku dužine 300 – tinjak metara i širine oko dva i pol metra, asfaltirana je prije 30-ak godina i to s dva sloja asfalta kako bi bila čvršća. No, prije dva tjedna na ulazu s glavne ceste u zaselak, asfalt na dionici od 50-ak metara je skinut i usprkos obećanjima da će se taj dio ceste prema njima sanirati za dva, tri dana, oni i danas čekaju milost investitora i izvođača radova da se taj dio asfaltira, kako bi mogli do svojih kuća.
– Na ovom dijelu imamo pet obiteljskih kuća koji imaju desetak automobila, između ostalog tu su i dva obrtnika koji sa svojim vozilima sada ne mogu do svojih kuća, pa materijal i gotovu robu moraju ručno prenositi. Problem je taj što ta vozila nemamo gdje uz glavnu cestu parkirati, pa moramo pješačiti i više od kilometra. Već smo nekoliko puta pitali radnike Viadukta, ali poslali i upit Hrvatskim cestama kad nam misle asfaltirati cestu, no stalno obećavaju da budu, a nikako da nešto i naprave.

Strpljenje pri kraju

– Naše strpljenje je pri kraju. Jer po ovom krupnom kamenju koje je sada postavljeno na oštrom zavoju, ne može ići ni traktor, a kamoli kamioni ili osobni auti. Nadaj Bože da se nešto u selu dogodi, jer do nas sad ne mogu ni hitna pomoć, ni vatrogasci – rekao nam je u ime mještana 61-godišnji Antun Frljužec koji nije mogao ni u Specijalnu bolnicu u Krapinske Toplice odvesti svog brata – 80 postotnog invalida.
Kad padne snijeg ili kad radnici za Božićne blagdane odu svojim kućama, asfalt sigurno više nećemo dobiti do proljeća. Zar da još dva, tri mjeseca čekamo da možemo autima do svojih kuća – rekli su nam mještani koji su se okupili na prosvjednom skupu na prilazu u njihov zaseok.



NAČELNIK PETROVSKOG IVAN ŠANJUG:

Neka se strpe do utorka

– Do asfaltiranja nije došlo ponajviše zbog neriješenih susjedskih odnosa. Naime, gradnjom ceste, došlo je do izuzetno zahtjevnog prilaza, pa je jedan susjed dobrovoljno dao oko dva metra svoje zemlje s desne strane puta. No s lijeve strane ceste, pobunili su se vlasnici zemlje koji tamo imaju zemlju, iako je to neopravdano, jer se s te strane ceste, što su ustanovili i mjernici, nije izašlo s trase. Ipak, obećano nam je da će se taj dio ceste asfaltirati ovog utorka, pa molim mještane za strpljenje. Viadukt naime ne asfaltira svaki dan, pa će se taj dio asfaltirati kada i ostali prilazi i nogostupi – rekao nam je načelnik Petrovskog Ivan Šanjug.



NADICA PRESEČKI:

Dok sam živa, po mojem se ne bu asfaltiralo

Dok smo bili na prosvjednom skupu, došli su i vlasnici zemljišta s lijeve strane ceste Nadica i Janko Presečki koji su povadili kolce mjernika, ali se i glasno svađali s ostalim mještanima. Nadica je rekla, dok je ona živa, da se ta cesta po njezinoj zemlji, sigurno ne bu asfaltirala, jer su im, bez obeštećenja uzeli metar, dva zemlje. Njezin suprug Janko je bio nešto staloženiji te je rekao kako je on htio zemlju ustupiti i besplatno i da bi se sve dalo dogovoriti, no, kaže, kako mu je krivo što ga nitko nije ništa pitao, niti ga o ičemu kontaktirao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba