Prostori Udruge OSIT Krapina

Upaljena treća svijeća na županijskom adventskom vijencu

Objavljeno: 12.12.2016. zagorjeinternational

Ove nedjelje, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, s članom Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Krapina, Kristijanom Raničkim, zapalila je treću svijeću na županijskom adventskom vijencu, u sklopu manifestacije “Advent u Zagorju”.

Nacionalna kampanja

Petek je podsjetila kako su se svi sudionici manifestacije ove godine uključili u nacionalnu kampanju nabavka aparata za intraoperativno zračenje, koju pod geslom “Darujmo ružičast život”, provodi Hrvatski forum protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatske. U akciju se, uz brojne donatore, značajnim sredstvima uključila i Krapinsko – zagorska županija.

Marija Bistrica

Inače, prva je svijeća zapaljena u Humu na Sutli, druga u Dječjem vrtiću “Zipkica” u Zaboku, dok će četvrta, već tradicionalno, biti upaljena u Svetištu Majke Božje Bistričke, na misi zornici u nedjelju, 18. prosinca.



ADVENTSKA NOĆ SVJETLA”

Više od tisuću svjetlećih lampiona na nebu iznad Marije Bistrice

Protekle subote nastavljena je manifestacija “Advent u Mariji Bistrici”, a cijeli vikend bio je posvećen adventskim običajima. Župni vikar vlč. Ivan Zovko blagoslovio je nove bistričke jaslice, koje je u motivima bistričkih drvenih igračaka, izradila obitelj Cesar.

Evergreen koncert

Povodom nadolazećeg spomendana sv. Lucije, djeca su zasijala pšenicu, a u glazbenom dijelu programa nastupili su: Zbor glazbene škole Marija Bistrica, Dječji zbor ”Vedre note” iz Konjščine i Dječji zbor ”Kikići genijalci” iz Zagreba. Na središnjem trgu, Evergreen koncert održali su Danijela Pintarić, Max Hozić, Toni Eterović i Ivan Japec. U Bluesun hotelu “Kaj” održana je radionica pečenja božićnih kolača, a u Domu kulture, Dramska sekcija KUD-a Lobor izvela je predstavu ”U raju”, Anite Klemar.

“Zagrljaj dobrote”

Nedjeljni program započeo je paljenjem treće svijeće na adventskom vijencu, uz nastup Ženske vokalne skupine “Kušlec”. U Područnoj školi u Globočecu, udruga “Sintoment” organizirala je drugo izdanje projekta “Međugeneracijsko fotografiranje”. Središnji događaj vikenda bila je “Adventska noć svjetla”. S velikog parkirališta između Bluesun hotela Kaj i bistričke obilaznice, u zrak je odaslano više od tisuću svjetlećih lampiona, uz duhovne poruke. Prije toga održan je i tradicionalni humanitarni koncert “Zagrljaj dobrote”, i to prvi puta na otvorenom. Na trgu su nastupili Kumovi, Ronald Braus, Paula Jusić, Boris Kosmač, Juraj Galina, Saša Kovač, Dejan Roginić, Marko Vukes Vuky i Boss band, Željko Krušlin Kruška, Šarene loptice i, kao gost iznenađenja, Leo.



TREĆA ADVENTSKA NEDJELJA U VELIKOM TABORU

Postavljene božićne jaslice sa živim likovima

U srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor, uz veliki broj okupljenih posjetitelja, i uz bogati glazbeno – scenski program, obilježena je treća adventska nedjelja. Uz adventski sajam, u Velikom Taboru prezentirani su i rezultati istraživanja “Kako se je nekada slavio Božić u desinićkom kraju”. Istraživanje je provela etnologinja Kristina Pavlović, u suradnji s učenicima OŠ Đure Prejca iz Desinića, a postavljena je i izložba s ukrasima koje su djeca skupila iz njihovih obitelji.

Božićne jaslice

Djecu je posjetio sv. Nikola i podijelio im darove, a tu je bio i neizostavni Krampus. Za djecu je bila organizirana kreativna radionica, tijekom koje su izrađivali likove za božićne jaslice. Ukrase za božićno drvce i domaće božićne kolače prezentirala je Udruga kostelskih žena. I ove godine u Dvoru Veliki Tabor bile su postavljene božićne jaslice sa živim likovima svete obitelji i životinjama. Treću adventsku svijeću blagoslovio je desinićki župnik Franjo Mezak, a upalio ju je načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin.

Upaljeni lampioni

U glazbeno – scenskom dijelu programa nastupile su Desinićke mažoretkinje, Klapa Bidružica, Klapa Brv, Družba Veronike Desinićke, Glautine iz Glazbene škole Pregrada, Udruga Ladučanke, Zbor Đure Prejca Desinić, KUD Horvatska te djeca iz Područne škole Vinagora, s igrokazom na kajkavskom “Božićni posli”, kojim su podsjetili na važnost priprave za nadolazeći blagdan. Na kraju programa, uz pregršt lijepih želja, upaljeni su lampioni koji su pušteni na nebo iznad Velikog Tabora. Organizatori manifestacije bili su Općina Desinić, Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor te Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela.



STUBIČKE TOPLICE

Održana manifestacija “Božić na Mjesnom trgu”

U organizaciji Turističke zajednice općine Stubičke Toplice, u središtu Stubičkih Toplica, održana je manifestacija “Božić na Mjesnom trgu”. U sklopu programa predstavljene su velike božićne jaslice oblikovane od prirodnih materijala. Na manifestaciji su bili ponuđeni eko – etno proizvodi, božićno cvijeće i kreacije cvjećarne Cvjetić, proizvodi OPG-ova topličkog kraja, poslastice Švicarsko – hrvatskog društva iz Stubičkih Toplica i udruge “Hrvatska žena” Stubičke Toplice. Na manifestaciji su bili i župan Krapinsko -zagorske županije Željko Kolar te načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar.



KRAPINSKE TOPLICE

Zimska toplička bajka donijela predblagdansko raspoloženje puno pjesme i smijeha

U sklopu Adventa u Krapinskim Toplicama, “Zimska toplička bajka” započela je darivanjem topličkih mališana uz blagdan sv. Nikole. U petak je održana božićna pričaonica koju je u Općinskoj knjižnici vodila Klara Ciglenečki. U središnjem perivoju u Krapinskim Toplicama, navečer je sve nastavljeno dječjim programom u kojem su nastupili mališani Dječjeg vrtića Maslačak, učenici topličke Osnovne škole i Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

KUD “Zlatko Baloković”

Program je nastavljen koncertom Dina i Karle Miklaužić, a nakon toga, za nastavak dobrog raspoloženja pobrinuo se rock band “Treća sreća”. Adventski program se nastavio u subotu u Domu kulture, Božićnim koncertom KUD-a “Zlatko Baloković”, na kojem su nastupili članice i članovi KUD-a te njihovi gosti iz Puhačkog orkestra Selno. Uz zamjenicu župana za društvene djelatnosti Jasnu Petek, među brojnim posjetiteljima okupljenima u Domu kulture u Krapinskim Toplicama, bila je i predsjednica Općinskog vijeća Karmelita Pavliša. Istovremeno su u perivoju nastupili Quentin’s dogs i Tamburaški sastav Ekipa iz Klanjca.

Tereza i Jacques

Nakon 23 sata, sve je završilo After partyjem u Caffe baru Havana. Kako nam je rekao općinski načelnik Ernest Svažić, “Zimska toplička bajka” u Krapinskim Toplicama, završit će u utorak, 20. prosinca, u 19 sati u Župnoj crkvi, koncertom Tereze Kesovije i Jacquesa Houdeka.



“MALI ADVENT” U BUDINŠČINI

Dječji kulturno – umjetnički program u Domu kulture

U Domu kulture u Budinščini u nedjelju je održan kulturno – umjetnički program “Mali advent”. U programu, koji je organiziralo Društvo Naša djeca Budinščina, nastupili su učenici budinščinske OŠ “Vladimir Nazor”, Područne škole u Hraščini, polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, zbor mladih “Beate” iz Budinščine te mažoretkinje Društva Naša djeca. Upaljena je i treća adventska svijeća, a u petak je okićeno božićno drvce ispred općinske zgrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba